Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Peter Rådberg (MP).

Ge folk möjlighet till egen el

Den förnybara energin från solen och vinden växer. Det tycker både Miljöpartiet och svenska folket är positivt. En opinionsmätning från april i år gjord av Sifo visar att åtta av tio svenskar vill ha ett 100 procent förnybart elsystem.

Sverige är ett av de länder som har bäst förutsättningar för en sådan omställning. I länder som Danmark och Tyskland pågår en folkrörelse där människor får möjlighet att ta makten över sin elräkning genom att äga sin egen el. Många vill sätta upp solceller på taket eller äga vindkraft tillsammans med andra och därmed tjäna en slant samtidigt som de blir oberoende av de stora elbolagen.

I Tyskland ägs hälften av den förnybara elproduktionen av privatpersoner. Det rör sig om över 2 miljoner människor. I Sverige är det endast 30 000 personer som äger sin egen el. Detta beror inte på att svenskarna är ointresserade, tvärtom. Sju av tio kan tänka sig att investera i egen el.

Men efter sju år med alliansregeringen har människor fortfarande små möjligheter att bli oberoende av elbolagen. Miljöpartiet föreslår nu att 500 000 hushåll ska ha egen el inom fem år. Vi vill att det miljövänliga valet ska löna sig och att Sverige får en folkrörelse av egna elproducenter och att staten skapar tydliga spelregler och gör det lätt att räkna hem en investering i solceller eller vindkraftsandelar.

Avgörande för lönsamheten är att hushållen ska få sälja el ut på nätet när man har överskott och köpa tillbaka för samma pris när man har underskott. Denna kvittning kallas nettodebitering.

Miljöpartiet föreslår att nettodebitering införs och att hushållen får kvitta sin el mot nätet på årsbasis. Överskottselen från solceller på villataket leveras ut på nätet på sommaren och får sedan användas när den behövs på hösten och vintern. Vi vill även att andelsägd el omfattas av systemet så att den som bor i hyreslägenhet och är delägare i ett vindkraftverk får samma möjlighet att kvitta överskottet på sin elräkning.

Vi föreslår också att de som bor i närheten av blivande vindkraftverk ska ha rätt att bli delägare genom att köpa andelen i kraftverket. Om inte grannarna vill köpa hela kvoten om 20 procent bör boende i hela kommunen få möjlighet att bli delägare. Detta är ett system som varit väldigt framgångsrikt i Danmark. Nu behövs en politik för att ge folk möjlighet till egen el.

Peter Rådberg är Miljöpartist och riksdagsledamot från Trollhättan. Lise Nordin är miljöpartist, riksdagsledamot och energipolitisk talesperson.