Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ge oss kort respit för att rädda Saab

Det här handlar inte bara om Saab och bankirer och pengar. Victor Muller fattade rätt beslut förra onsdagen när han engagerade de största, bästa och mest kreativa affärsmäklarna i världen för uppgiften, att rädda Saab.

Det här är inte någon vanlig affärsuppgörelse för någon av oss. De tungviktare i affärslivet som nu arbetar med den här uppgiften förstår det speciella med den uppkomna situationen. Det här är rentav en viktig uppgift för alla som arbetar med det här dag och natt tills man når ett resultat. Vad vi alla som arbetar med detta bär i våra hjärtan om nätterna är oron över att se ett onödigt misslyckande och en bortgång av märket Saab.

Vi tänker på den dag när de 4 000 trogna och hårt arbetande män och kvinnor kör hem från Saab för sista gången, tankarna som då fyller deras sinnen och deras brustna hjärtan när de försöker sätta samman de ord som ska förklara det som skett för sina anhöriga och älskade. Oro och sömnlösa nätter väntar då för dessa familjer. Om man antar att det är fyra personer i varje familj, så påverkar detta 16 000 personer i Trollhättan av de 45 000 som lever och arbetar i den vackra staden Trollhättan som byggts upp av tre generationer stolta Saabfamiljer och anställda.

Det går inte att ge några löften, men dessa ansträngningar är behjärtansvärda och kräver att alla parter som utgör sfären kring Saab för en kort stund får arbeta med att bevara företaget genom att tillåta oss att förbättra de möjligheter som finns för det tillsynes osannolika uppdraget att rädda Saab.

Så jag vill rikta mig till de institutioner som utgör intressenter kring Saab: den svenska regeringen, fordringsägare som förtjänar att få betalt, anställda på Saab, leverantörer, banker och myndigheter att vara snälla och ge oss några dagars, inte veckors, lugn i detta arbete. Det skulle ge oss en möjlighet att arbeta vidare med att stabilisera Saab.

Detta arbete kommer att gagna allas intressen, särskilt fordringsägare, leverantörer, anställda och banker för om Saab sedan lyckas eller misslyckas kommer vi alla att veta att vi tillsammans gjorde vårt bästa utifrån de förutsättningar som fanns.

Jag uppmanar svenska regeringen och myndigheter och de förtjänstfulla leverantörer och fordringsägare att fråga sig vad de skulle förlora på att tillåta några dagar av lugn, och att även överväga den skada som de allt för tidigt skulle åsamka den mycket betydelsefulla uppgift som vi är djupt engagerade i nu.

Det må plåga deras samveten om de inte tillåter att det får ta den tid, det utrymme, den energi och det värdeskapande som krävs för att detta ska kunna lösa sig på ett bra sätt så att det finns en möjlighet att åstadkomma ett finansierat, livskraftigt och produktivt Saab. Inga löften givna och inga spekulationer heller. Jag uttrycker bara med min egen stämma önskemålet att vi ska få några dagar på oss att lösa detta.

Mark Resnick