Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Geely, Volvo och Saab? Den privata kinesiska biltillverkaren Geelys huvudägare Li Shifu ska enligt uppgifter till TTELA ha visat ett ökat intresse för att köpa Saab den senaste tiden. Han ska ha kontaktat advokat Guy Lofalk som sköter Saab rekonstruktion.

Geely vill köpa Saab

Volvos ägare kinesiska Geely har visat intresse för att även köpa Saab Automobile. Det bekräftar en källa för TTELA men uppgifterna är mycket känsliga eftersom båda bolagen är börsnoterade.

Processen med Youngman och Pang Da som nya ägare till Saab går vidare, men de är långt ifrån ensamma om att vilja köpa Saab.

Som ägare till Volvo ser Geely fördelarna med att Saab skulle finnas kvar och att det svenska fordonsklustret då skulle kunna leva vidare. Det finns även spetskompetens på Saab och Volvo har tidigare sagt att de ska expandera och bland annat anställa fler ingenjörer. Den samlade kunskapen skulle kunna stärka båda bolagen.

Enligt tidningens källa är Geely intresserade av att köpa hela Saab, och därmed skulle även varumärket leva vidare. Vad en sådan affär skulle innebära för dagens styrelseordförande Victor Muller är oklart och även vad rekonstruktören Guy Lofalk har för inställning till en försäljning till Geely.

Flera kinesiska företag har visat intresse för Saab ända sedan Saab började söka nya affärspartners.
– Det har varit så under hela den här resans gång och intresset har inte blivit mindre, konstaterar Saabs informationsdirektör Eric Geers.

Han vill inte kommentera om Geelys eventuella intresse av att köpa Saab.
Om representanter från Geely träffade rekonstruktör Guy Lofalk eller någon annan från Saab förra veckan när de besökte Kina är oklart. Enligt tidningens källa så ska representanter från Geely ha kontaktat Guy Lofalk.

Från Saabs sida är det officiellt fortfarande Pang Da och Youngman huvudspåret som nya ägare.
– Vi har ett bindande avtal med Youngman och Pang Da och väntar nu på att kinesiska myndigheter ska godkänna affären, säger Eric Geers.

Saab hade i går eftermiddag ännu inte fått de 640 miljoner kronor från Youngman som är en pant för den plattform som ska användas för framtida modeller. Vad det är som gör att dessa pengar inte nått Saab är oklart men det behöver inte vara enbart Youngmans fel.

Geely nekade i går inte helt oväntat till att företaget var intresserade att köpa Saab.
– Vi har inget intresse av att förvärva Saab, säger bolagets Hongkongbaserade chef Lawrence Ang till Dow Jones Newswires.

Denna uppgift stämmer dock inte enligt tidningens källa.
TTELA har även sökt Guy Lofalk för en kommentar, men har inte lyckats få tag på honom.