Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christian Mattsson är installatör för Skogs- och trädgårdsmaskiner Trestad i Trollhättan. ”Det går att få en robotgräsklippare med speciellt utseende.”
Christian Mattsson är installatör för Skogs- och trädgårdsmaskiner Trestad i Trollhättan. ”Det går att få en robotgräsklippare med speciellt utseende.”

Gräset behöver inte vara grönare hos grannen

Det finns folk som gillar att klippa gräs. Det finns också de som inte kan det eller hellre vill göra något annat. Då är robotgräsklipparen en pålitlig vän.
– Förutom den uppenbara fördelen att slippa klippa manuellt blir gräsmattan finare, säger Christian Mattsson, installatör för Skogs och trädgårdsmaskiner Trestad i Trollhättan.

En robotgräsklippare klipper gräset lite i taget och ofta. Det innebär att marken göds av småklipp, vilket gör gräsmattan finare och tränger bort mossa.

– Ofta har en ny kund sett att grannens robotklippta gräsmatta är finare än sin egen…, säger Christian.

Det finns två viktiga saker att tänka på när en robotgräsklippare ska införskaffas.

– Välj en med tillräcklig kapacitet för storleken på din trädgård samt passar för utseendet på den, säger Christian, med fem års erfarenhet i branschen.

Många personer köper en maskin med för lite prestanda. Om en trädgård med exempelvis 500 kvadratmeter gräsyta ska bearbetas av en robotgräsklippare med maxkapaciteten 500 kvadratmeter klarar den av sitt jobb om den körs hela tiden den är laddad. Men om köparen bara använder roboten på nätterna minskas klipptiden avsevärt och roboten hinner inte med hela ytan på tänkt tid. Lösningen är då att gå upp till en större modell.

Om terrängen är alltför kuperad riskerar robotarna att fastna även om de klarar 22,5 graders lutning. ”Fungerar de ändå inte går det att plana ut gräsmattan lite eller köpa en starkare maskin.”, säger Christian
Om terrängen är alltför kuperad riskerar robotarna att fastna även om de klarar 22,5 graders lutning. ”Fungerar de ändå inte går det att plana ut gräsmattan lite eller köpa en starkare maskin.”, säger Christian

– Det är bara att berätta hur stor din gräsmatta är plus hur du vill använda roboten tidsmässigt. Sedan föreslår vi en som passar bra för just dig, säger Christian.

Utöver gräsytans storlek och användningstiden är, som sagt, även gräsmattans form och eventuella nivåskillnader samt hinder i form av bland annat stenar och buskar viktiga faktorer att känna till för att få rätt automatiserad gräsklippare.

– Det är bra om kunden gör en skiss av trädgården. Det går också bra att fotografera eller filma hur miljön ser ut.

Det spelar nämligen roll om gräsmattan exempelvis är rak, L- eller U-formad. Formen styr hur många guidekablar – roboten navigerar med hjälp av dem – som behöver grävas ner för att maskinen ska åka till alla ställen lika ofta. Valet av plats för laddstationen påverkar också antalet guidekablar. Utöver dessa finns det också begränsningskablar, som placeras i ytterkant på robotens arbetsområde.

– För extra krångliga trädgårdar har vi modellen Huskvarna X med GPS-styrning – Auto Mower Connect. Då lär sig maskinen trädgården med hjälp av GPS:n, säger Christian.

Service är jätteviktigt

Oavsett maskin är det jätteviktigt att göra service på den.

– Den håller mycket längre då. Plus att det kan bli dyrt om det exempelvis kommer in fukt så att ett kretskort måste bytas.

Många kunder köper tjänsten installation. Då slipper de problem som kan uppstå när roboten ska sättas i drift.

– Visst kan folk handla på nätet och installera själva, men då missar de vår professionella hjälp, säger Christian.

De som vill ha en helt problemfri robotvardag kan dessutom leasa en maskin.

– Varför inte en fyrhjulsdriven då? Den kommer fram i princip överallt.