Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Magnus Gustafsson i aktion under sin aktiva karriär. I går besökte han deltagarna i Quality Hotel Open, och kunde berätta mycket från sin tid som tennisproffs.

”Gusten” föreläste under Quality Hotel Open

Han gav alltid allt under sin karriär, och det räckte långt. – Jag hade inte kapacitet att bli världsetta, tia var så långt jag kunde nå, berättade Magnus ”Gusten” Gustafsson.

Drömmen för deltagarna i juniorturneringen Quality Hotel Open är att bli framgångsrika och kunna försörja sig på sin idrott.

I går fick de träffa en som varit där: Magnus ”Gusten” Gustafsson.

I ett överfullt konferensrum på spelarhotellet berättade grusspecialisten om bitar från sin 16 år långa karriär som proffs, men också hur det såg ut när han var i deras ålder.

– Jag älskar verkligen tennis, och har haft en djup passion för det sedan jag var elva–tolv år gammal.

Det som tog honom så långt var framförallt viljan att alltid prestera så bra han kunde.

– Jag tittade mig alltid i spegeln efter varje match och frågade mig om jag hade gett 100 procent. Svaret var oftast ja, berättade han.

En annan viktig framgångsfaktor var kompisarna.

Borg, Wilander och Edberg hade banat väg för en rad nya svenska spelare, och Magnus gillade att umgås med dem.

– Jag minns ett år att det var 19 svenskar som hade kvalificerat sig till huvudturneringen i Australian Open.

Det gav tillfälle att kanske spela lite kort, eller diskutera hur det gick för ens favoritlag hemma i fotbollsallsvenskan. Det viktigaste var att det för en stund tog bort allt fokus från tennis och tävlande.

Davis Cup var också en höjdpunkt, att som lag få representera sitt land var enormt stort. Och nervöst. Magnus berättade om ett samtal med förra världsettan Patrick Rafter, som tyckte att det var nervösare än att spela final i US Open.

– Du kan inte jämföra det med Davis Cup, även om det bara är första omgången, sa Rafter till Magnus.

Magnus främsta vapen var den hårda forehanden, men på minussidan fanns backhanden. Den har han fått en del gliringar för genom åren.

– Någon sa att jag var den enda på touren som kunde slå en backhand inne i en telefonkiosk, sa Magnus och gestikulerade skämtsamt sin korta dubbelfattade sving.

Backhandslaget gav sällan dödande poäng, men fyllde ändå en funktion.

– Magnus Larsson sa att han hatade min backhand för att den var den långsammaste på touren, samtidigt som forehanden var den hårdaste.

Det är tio år sedan han lämnade sin proffskarriär, men han spelar fortfarande seriespel. Och passionen och glöden är densamma.

– Det är samma känsla. Jag får fortfarande en kick av det.

Magnus Gustafsson

Född: 1967

Meriter i karriären: 14 singelsegrar på ATP-touren. Två Davis cupsegrar. I Grand Slam-turneringarna nådde han som bäst kvartsfinal i singel i Australian Open 1994. Rankades som bäst tia i världen (juli -91).

Inspelade pengar: 4 545 489 dollar

Källa: Wikipedia