Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

"Man vill må bra och hålla sig frisk så länge det går. Jag har börjat med juicepress. Det är ett bra sätt att få i sig det här jobbiga, som stammen på broccoli, fänkål, rödbetor och morötter", säger May Larsson, Vänersborg.

Hälsotrend märks i matbutikerna

Allt fler vill äta allt hälsosammare mat, enligt en ny undersökning. En trend som även handlarna i Tvåstad märker av. … – Vi har sett en tydlig ökning, säger Anders Blomster på Ica Kvantum i Vänersborg.

Kvalitet före lågpris, men framförallt – fler hälsosamma alternativ. Det är så det numera resoneras när vi väljer mat i livsmedelsaffärerna. I alla fall enligt den undersökning från branschorganisationen Livsmedelsföretagen som nyligen presenterades.

Närmare 2 av 3 av företagen som är med i organisationen rankar just kategorin "hälsosammare alternativ" som en av de viktigaste konsumenttrenderna som påverkar dem just nu. I viss mån har de även ställt om sin produktion för att möta kundernas önskemål.

Livsmedelsföretagens VD Marie Söderqvist tror att undersökningens resultat kan tolkas som en del av en större hälsotrend i samhället.

– Ja, nästan var femte svensk håller på med långdistanslöpning. Det säljs allt mer längdskidor, rullskidor och cyklar – och antalet motionslopp har mångdubblats. Det handlar väldigt mycket om intresset för sig själv och den egna kroppen – att man tar ansvar för den på olika sätt, säger hon.

Även handlare i Trollhättan och Vänersborg har märkt av undersökningens slutsatser.

– Det märks på leveranssäkerheten på de här produkterna. De tar oftare slut hos leverantörerna. De har svårt att ställa om till den här trenden, säger Anders Blomster, färskvaruchef på Ica Kvantum i Vänersborg som började ana en ökad försäljning av bland annat eko-märkta mejerivaror, ägg och kött under hösten.

Även på Coop Överby har de uppmärksammat den rådande hälsotrenden.

– Ja, mycket handlar om att man ska äta rätt – 5:2-dieten är ju det allra senaste. Sen har det blivit lite mer efterfrågan på recept- och hälsoböcker. I och med att vi är en stormarknad har vi ju även det sortimentet, säger butikschefen Johan Pernmyr.

Jan Lindesson, butikschef på Ica Jätten i Trollhättan säger även han att det känns som att det senaste året har markerat ett trendbrott. Framförallt genom den ökade efterfrågan på just ekologisk mat.

– Det som vi ser den största ökningen på är bananer vill jag påstå. Vi har ungefär femtio procent ekologiskt på den avdelningen – det har du kunnat se i nästan varenda butik under det senaste året.

Och i framtiden kan den procentdelen komma att växa än mer – i alla fall om man får tro Marie Söderqvist.

– Efterfrågan ökar. När man handlar hälsosam mat plockar man bort det som är dåligt. Även om det är chips så kan man välja chips som har mindre dåliga saker än andra, säger hon.