Här är brödernas fantastiska pepparkaksträd

Egenutvecklat recept på pepparkaksdeg, ett makalöst detaljsinne och noggrann planering. Det är grunden för bröderna André och Sverker Högboms storslagna pepparkaksbyggen.

ANNONS
|

Bröderna Högbom från Östersund växte upp med att deras mamma och pappa alltid byggde pepparkakshus. Till en början var föräldrarnas konstruktionerprecis som alla andras: väggar, tak och lite glasyr. Plötsligt ett år beslöt sig pappan att bryta det slentrianmässiga byggandet.

– Han byggde en skalenlig modell av radhuset vi bodde i. Han gick efter de riktigabyggritningarna,skrattar André Högbom.

Så tilläger han:

– Pappa gillade att vara noggrann och gå till botten med saker och ting.

Började med en riddarborg

Det draget tycks sönerna av allt att döma ha ärvt av sin far. När de var riktigt små fick de vara med och peta lite när föräldrarna byggde pepparkakshus.

ANNONS

– Men så fort vi klarade av att baka själva så gjorde vi en riddarborg. Sen har det bara blivit värre och värre, berättar André och man hör hur han än idag är stolt över bedriften.

Sedan dessa har det blivit många pepparkakshus. För var år som går förfinas brödernas tekniker.

– Vi kämpade lite med degen i några år, framför allt när vi skulle bygga husprojektet. När vi gjorde husstommen drabbades vi av rena skräcken för då slaknade pepparkakan. Det var nån köpdeg från affären.Den händelsen gjorde att vi började fila på egna recept. Vi har prövat oss fram, men nuhar min bror förfinat vårt recept.

Specialreceptet möjliggör nya konstruktioner

Han berättar att deras egna recept är ger bröderna möjligheter att jobba på en detaljnivå som inte var möjlig tidigare.

– Det märkte vi när vi gjorde en båt som varförtöjd med ett rep. Vi bestämde oss för attprova attgrädda det. Det var bara en halv millimeter brett, men det höll.

Äter ni upp dessa konstverk till pepparkakshus när julen är slut?

–Brukar du äta mat som har stått framme i en och halv månad? Det är ju ett sjukt beteende, det gör vi verkligen inte.Just den med båten ställde vi in i ett vitrinskåp. Det är bara den som har överlevt.Men eventuellt har vi hittat den optimala pepparkaksdegen som håller nu.

ANNONS

Komplicerat att fota pepparkakor utomhus

Anledningen till att det måste vara en så pass slitstark pepparkaksdeg är att bröderna fotograferar byggena utomhus.

– Det blir mycket bättre bilder, men det är nervigt med väder och vind, för att inte tala om fuktomslag. Pepparkakorsuger åt sig fukt väldigt snabbt eftersom de är så torra, men blir de fuktiga förstörs dem.

Årets hus ligger uppsmuget i ett träd. Detfotades mellan två regnskurar.

– Det var det sjukaste vädret i veckan! Det var runt åttaminusgrader och regn, det ställde till det rejält medmäktig halka – och det är ju aldrig ljust när man är ledig så vi var tvungna att fota årets hus mitt i livet, så att säga. Brorsan hade med sig det till jobbet och sprang ut på lunchen.

Ni verkar vara ambitiösa med själva fotograferandet av husen också?

– Man måste ju fota så det blir nåt kvar när man har lagt ner så mycket tid och engagemang i bygget. Så är det kul när bilderna på våra hussprids lite på internet. Från början bakade vi i tysthet bakom stängda dörrar, men nu har jag gjort enpepparkaksavdelning på min hemsidaoch det visade sig att folk började kolla där redan i november…

Att uppskatta hur lång tid bröderna ägnar åt varje projekt är nästintill omöjligt, menar André.

ANNONS

– Jag har ingen aning hur lång tid det tog att bygga årets i effektiv tid, men man kan väl säga att vi började bygga former och göra tester i början på december. Sen har vi träffats då och då under några kvällar och filat ihop allt. Det blir ganska projektartat, vi tar olika moment i taget… men det tar tid. Det ska man inte sticka under stol med. Det är inte gjort på en kväll.

Specialiserar sig inom olika områden

Till vardags jobbar 36-årige André som illustratör och lastbilschaufför. Hans lillebrorSverker är 32 år gammal, utbildad ingenjör och konstruerar vattenturbiner professionellt. När de sammanstrålar för att bygga pepparkakshus har de båda nytta av sina specialkunskaper.

– Det blir mer och mer att Sverre håller på med själva degen. Han gör den, bakar den och kavlar den. Jag håller på med själva formgivningen och monterar ihop allt.

Vad betyder det här gemensamma projektet för er relation?

–Under ett par årbodde vi i olika städer och då såg vi till attsammanstråla så vi kunde baka. Då var det stort och hade en väldig betydelse. Nu bor vi i samma stad och gör ungefär samma saker så det här är en av många saker vi gör ihop, menar André.

ANNONS
ANNONS