Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Ibland är det lite segt att spela samma låt flera gånger", säger Ylva Wiklund, från Göteborg och nämner att hon fått blåsor på fingrarna efter det ihärdiga spelandet på sin cello under veckans jazzkurs på Musikens hus. Ikväll avslutas kursen med en konsert på Restaurang Vänerparken.

"Härligt att vara så uppfylld av musik"

Blåsor på fingrar och ett evigt nötande av samma låtar – men också spelglädje och en hel massa inspiration. Det har varit intensiva dagar för eleverna på jazzkursen i Musikens hus. Ikväll ger de konsert vid Restaurang Vänerparken.

Det är femte året i rad som det anordnas jazzkurs i Vänersborg. Även fast upplägget förändrats något genom åren är grunden densamma – spela, spela, spela. Anna Lundqvist har varit med som lärare flera av de tidigare åren, men är nu kursledare för första gången:

– Det är väldigt intensivt. Det är som en injektion av inspiration och träning. Man märker att eleverna har utvecklats otroligt mycket på de här fyra-fem dagarna, både i sina personliga uttryck och i sitt samspel, säger hon och fortsätter:

– Och det är fruktansvärt roligt. Vi som är ute och spelar mycket kan gjuta liv i en ny generation och se till att jazzen utvecklas. Sen är det himla kul att bli påmind om den nyfikenhet och kreativitet som de unga har. Den är egentligen gränslös. Vi ger erfarenhet, de ger energi.

Som vanligt hjälper en hel drös professionella musiker till som gästlärare och föreläsare, i år deltar bland andra Henrik Gad (saxofon), Jon Fält (trummor) samt Sofia Jernberg (sång). Några av dem leder också mindre grupper av elever i ensemblespel.

Gitarristen Mats Eriksson har bland annat spelat med Daniel Lemma, Jaqee och Göteborgs kammarkör. När TTELA kommer på besök leder han sex elever genom bland andra "Take five", "You got it in your soulness" samt egna låten "Till David".

Två av ensembledeltagarna är trummisen Dylan Ahlhausen, 12 år, och cellisten Ylva Wiklund, 15 år, som båda är uppenbart nöjda över veckan som varit hittills:

– Det här är hela vårt liv. Det är härligt att vara så uppfylld av musik. Och det är himla kul att jamma, säger Ylva.

Duon tillhör det yngre gardet bland de drygt 20-talet deltagarna, där de flesta är mellan 18 och 21 år gamla. Men oavsett åldrar så är alla på plats för att spela jazz och utvecklas som musiker – ofta från en redan relativt hög nivå. De allra flesta är antingen musikelever på gymnasiet eller studerar musik på folkhögskola.

Under fredagseftermiddagen och kvällen kommer allmänheten få chansen att lyssna till resultatet av veckans övningar – något som Dylan och Ylva ser fram emot på olika vis:

– Jag ser fram emot det jättemycket. Alla har så mycket talang och hjärta. Jag ser det som en vinst att spela med folk, säger Dylan.

– Jag är livrädd. jag tycker att det är jätteläskigt att "sola", jag känner mig så himla dålig jämfört med alla andra, säger Ylva och fortsätter:

– Men det är så himla kul att det ändå är värt det.