Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Stämplar. Sven Lindh har varit kassör sedan början av 70-talet och ordförande Eric Johansson har varvat ordförandeskap och posten som kassör genom åren. Bilden är från 1986.

"Hembygdssamla" ny trend i anrik hobby

Trollhättans Filatelistförening ser nu fram emot fredagens jubileumsfirande med trevlig underhållning. Dagens ordförande och kassör med flera har varit aktiva runt halva tiden av den 75 åren som nu firas.

Det sägs att det redan innan föreningens bildades fanns filatelistföreningar på Nohab och Vattenfall men den 5 december 1939 bildades Trollhättans Filatelistförening. I början av 1980-talet anslöt man sig till Sveriges Filatelistförbund.

– I början höll man till på Hotell Bele, 1942 bildades den första ungdomsavdelningen. Vi var som störst på 1969-70-talen då vi var 150 medlemmar. Idag är vi 70 och träffas var fjortonde dag i Kyrkans hus, säger dagens mångårige ordförande Eric Johansson.

Två gånger om året han man sina auktioner.

– Det är det som håller oss uppe ekonomiskt. Vi hjälper folk att värdera och sälja frimärken som de kanske fått vid en bouppteckning.

Eric berättar att ibland blir de dock besvikna över värderingen - kanske har de sett ett annat värde på programmet Antikrundan funderar han.

– Annars är det mest utgifter med att samla frimärken - att hitta något värdefullt är mer sällsynt.

Ungdomsföreningen har under året fått en ny lokal på Hjortmossen i Trollhättan där de tar emot barn och ungdomar och hoppas kanske på ett samarbete med Hjortmosseskolan. De har nu ett hundratal medlemmar i åldrarna sju till fjorton år. Ungdomsföreningen erbjuder en billig sysselsättning och lär barnen att bygga upp en samling.

Filatelistföreningens senaste större frimärksauktion var den åttonde november där det erbjöds många utrop av frimärken men också vykort och diverse samlingar.

Det nya är att hembygdssamla - som är ett genuint intresse för hembygden via brev, vykort och annat som kan ge information om hur tiderna varit.

På fredag blir det festligt firande för föreningen på Folkets hus med god mat och underhållning.

– Ja det kommer nog att bli succé då Leif Johansson kommer hit. Han är en roligt kyrkvaktmästare från Värmland och brukar uppträda som Zarah Leander och Julia Caesar.