Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

I närmare 150 år fanns det industrier på det gamla bruksområdet i Vargön. För ett par år sedan gick pappersbruksepoken i graven och byggnaderna håller nu på att rivas. På bilden syns resterna efter skorstenen som sprängdes i augusti. Den långvariga verksamheten lämnade spår i form av föroreningar som nu måste saneras.

Holmen sanerar bruksområdet

Holmen Paper har tre år på sig att sanera föroreningarna på det gamla brukets område i Vargön. Kostnaden kan bli närmare 50 miljoner kronor.

Holmen Paper, som hade verksamheten på bruksområdet de sista fyra decennierna, är nu klara med kartläggningen av föroreningarna och länsstyrelsen har beslutat om åtgärderna. Arbetet beräknas kosta företaget mellan 40 och 50 miljoner kronor.

– Föreläggandet är lite större än vad som krävs av oss juridiskt, men vi är beredda att ta på oss det, säger Lars Winter platschef för Holmen Paper.

Enligt honom är inte föroreningarna så svåra som man kunde frukta. Det finns olja i marken och delar av området är utfylld med avfall från pappersbruket och Alloys som bland annat innehåller kisaska och slagg.

– Förutom oljan har vi inte hittat några stora föroreningar av kemikalier. Att det finns utfyllnadsmassor från Alloys verksamhet är inte förvånade, säger Lars Winter.

Förtaget ska nu ta bort oljan, sanera i och under byggnader, bygga erosionsskydd vid Göta älv och titta på om något läckt ut ur skadade avloppsledningar.