Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Anitha Aloander låter fiskarna göra jobbet. Kunderna får sitta med fötterna i akvariet där fiskarna av arten Garra rufa suger i sig död hud och förhårdnader. Metoden är mycket använd i Turkiet där man också kan bada och få fiskterapi över hela kroppen.

Hungriga fiskar gör fötterna lena

Är du trött på dina fötter? Låt ett gäng fiskar äta upp dem.

Nja, riktigt så drastiskt är det ju inte. Men det handlar om en form av hudterapi där fiskar suger i sig död och förhårdnad hud.

Behandlingen ges i nystartade företaget Hälsofisken i Vänersborg. Det drivs av Anitha Aloander i Vänersborg, som blev av med jobbet på Saab efter 16 års anställning.

Hon läste en dag en tidningsartikel om hur fötter kan bli mjuka och fina med hjälp av fiskar. Intresset var väckt, det här ville Anitha testa i egen regi.

Hon köpte fiskar av sorten Garra rufa, som också kallas doktorsfiskar. Den lever i Turkiet och Mellanöstern i varmare vatten.

Fiskarna har, beskriver Anitha Aloander vidare, inga tänder utan suger bort den döda huden från kroppen.

– De har också ett enzym i munnen som gör fötterna mjukare. Många upplever att det kan hjälpa mot psoriasis, att det inte kommer lika fort tillbaka. Fiskarna är bra mot hudproblem överhuvudtaget, jag har till exempel mycket nickelallergi och nare och jag tycker att det har blivit bättre.

270 hungriga fiskar

Anitha köpte först 60 fiskar och provade hemma. Det fungerade så bra att verksamheten nu har flyttat in i en källarlokal i centrala stan.

I lokalen står två stora akvarier med totalt 270 fiskar som hela tiden rör sig i vattnet.

Terapistunden inleds med att man först sitter med fötterna i en balja med varmt vatten så att de blir rena.

Därefter är det dags att stoppa fötterna i akvariet, vattnet är cirka 30 grader varmt. Cirka en halvtimme tar det här momentet.

Kittlande

Vår testperson blir TTELA-fotografen Kent Eng. Han stoppar ner båda fötterna i vattnet, fiskarna pilar snart omkring runt fötterna och suger bort död hud.

– Det kittlar, säger han.

Efter en liten stund vänjer sig huden på fötterna och han säger att det börjar kännas skönt och att det blir ett välbefinnande.

Känslan brukar hålla i sig ett par dagar, lovar Anitha.

Stort i utlandet

Hon berättar att fiskterapi är vanligt utomlands, framför allt i Turkiet men även i USA och Danmark, men att det nu börjar komma även i Sverige.

Det finns i varianter allt från att behandla fötter eller händer till helkroppsbad.