Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

I dag startar utmätningen

Kronofogden har nu inlett processen med utmätning av Saabs tillgångar. – Vi har kontrollerat våra konton nu och det har inte kommit in några pengar så vi har dragit i gång vår utredning för att mäta ut Saabs tillgångar, säger Hans Ryberg, enhetschef på verkställighetsavdelningen på Kronofogden i Uddevalla, till TT. [Uppdaterad 10.42]

På Kronofogden finns ett hundratal ärenden som ­gäller Saab. De flesta ligger 
i första ledet där ett 90-tal företag har lämnat in ansökningar om betalningsföreläggande. Om Saab bestrider skulden blir det en fråga för tingsrätten, annars fastställs skulden och den går vidare till avdelningen för verkställighet om fordringsägaren kräver det.

Tillgångar fryses

I dagsläget är det 16 ärenden som ligger hos verkställighetsavdelningen. På måndag blir det ytterligare ett 20-tal ärenden och ett 20-tal miljoner kronor om Saab inte kan betala innan dess.

– Ett företag har 16 dagar på sig att betala frivilligt innan vi drar igång processen, säger Hans Ryberg.

I går gick denna tidfrist ut för två skulder, en från Kongsberg på 144 000 kronor och en från Infotiv på 224 000 kronor. Om inte Saab betalade dessa skulder i går, så kan företagets eventuella tillgångar på banken frysas redan i dag.

Avgörande vecka

Kronofogden kommer också att kontakta Saab för ett möte. Ambitionen är att göra så lite skada som möjligt på företaget och därför tas alltid eventuella bankmedel och kontanter i första hand.

Under den här veckan kommer fler ärenden som gäller Saab att passera 16-dagarsgränsen och …därmed gå till utmätning.

– Det handlar om ungefär fyra miljoner kronor, …säger Hans Ryberg.

Den senaste fordran som igår gick till kronofogdens lista för verkställighet kommer från underleverantören IAC och är på drygt 30 miljoner kronor. Sedan tidigare är de fodringar som gått så långt i Kronofogdens process som till verkställighet på sammanlagt drygt …9 miljoner kronor.