Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kommunfullmäktiges möte i Vänersborg inleddes klockan 17.

I kväll avgörs ansvarsfrågan för Bun

I kväll avgörs om barn- och ungdomsnämnden, Bun, i Vänersborg ska beviljas ansvarsfrihet eller inte. Det sker på kommunfullmäktiges möte som började klockan 17.00 i Kommunhusets sessionssal inför ovanligt många åhörare. [uppdaterad 17.52]

På uppmaning av kommunfullmäktiges ordförande har partiernas ledamöter i Bun fått lämna skriftliga förklaringar till varför det blev som det blev.

Alla utom kristdemokraternas svar redovisade i tisdagens tidning. Sedan dess har också S Anders Larsson, ordförande i nämnden till i oktober och tidigare ordförande i projektstyrelsen för arenabygget, lämnat en förklaring till fullmäktige.

I den skriver S Anders Larsson att han vill delta i debatten i kväll på fullmäktige, vilket han har rätt till.

Så länge inte alla fakta finns på bordet är det både djupt orättvist och odemokratiskt att inte ge barn- och ungdomsnämnden ansvarsfrihet, skriver han i sitt brev. Det är fortfarande oklart vem som ansvarar för de ändrings- och tilläggsbeställningar som gjorts och kommunen har just beslutat att stämma WSP.

Han påpekar också att revisorerna följt bygget av arenan sedan första spadtaget i april 2008 och bifogar de protokoll med minnesanteckningar från de sju mötena mellan revisorerna och styrgruppen som hållits under byggtiden.

De visar att inte ens revisorerna kunde förutse kostnadsexplosionen sommaren 2009, menar S Anders Larsson. Det var helt omöjligt för någon utanför WSP att känna till den, anser han.

Andreas Vänerlöv (KD) lämnade i dag in sin förklaring. Där påpekar han liksom S Anders Larsson att revisorerna följt hela utvecklingen. Därför anser han det mer än märkligt att de inte någonstans nämner det i revisionsrapporten.