Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Arkivbild.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Arkivbild.

Ihållande motvind för KD

Efter att ha klättrat i opinionsmätningarna det senaste året verkar nu vinden ha vänt för Kristdemokraterna som tappar väljarstöd enligt Svensk väljaropinion, som är en sammanvägning av flera opinionsmätningar som Sifo gör för Sveriges Radio Ekot.

ANNONS
|

En notering på 8,6 procents stöd för Kristdemokraterna i den senaste mätningen ger ett tapp på 2,6 procentenheter från 11,2 procent i maj.

Tidigare i veckan visade SVT/Novus mätning att väljarstödet för KD minskat med 2,3 procentenheter i juni jämfört med maj, vilket nu bekräftas av Svensk väljaropinion.

- Kurvan har varit en fantastisk uppgång. För drygt ett år sedan hade de under tre procent, sedan dubblerade man det till valet och därefter har man ytterligare ökat sig efter valet. Så KD har gjort en fantastisk stark uppgång, som nu minskar tydligt, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo som gjort undersökningen, till Ekot.

ANNONS

Novus vd Torbjörn Sjöström sade till SVT i veckan att nedgången med största sannolikhet har att göra med abortfrågan.

Liberalerna ligger fortsatt kvar strax under fyraprocentspärren, liksom vid förra mätningen. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna står i det närmaste still med mycket små justeringar.

Toivo Sjörén tror att KD:s väljare i synnerhet har gått tillbaka till Moderaterna, som därmed går om SD igen.

Även Centerpartiet och Miljöpartiet går framåt.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel procentsats för KD:s stöd i maj.

TT

Fakta: Mätningen

Resultatet från Svensk väljaropinion i juni, som är en sammanvägning av flera opinionsmätningar som Sifo gör för Ekot. väljarstöd i procent jämfört med förändringen i procentenheter från månaden före:

Socialdemokraterna 26,3 (-0,1)

Vänsterpartiet 9,0 (-0,2)

Miljöpartiet 5,3 (+0,6)

Centerpartiet 9,3 (+0,7)

Liberalerna 3,9 (oför)

Moderaterna 18,2 (+1,5)

Kristdemokraterna 8,6 (-2,6)

Sverigedemokraterna 17,8 (+0,1)

Övriga 1,6 (oför)

Källa: Sveriges Radio Ekot/Sifo

ANNONS