Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Inga löner i dag – sannolikt inga i morgon

Det som tidigare var en risk, blev under dagen i går ett faktum – inga löner till Saabs kollektivanställda betalas ut i dag. Och sannolikheten för att tjänstemännen får sin lön har därmed också minskat. - Vi jobbar så intensivt vi kan, säger Gunilla Gustavs på torsdagsmorgonen om försöken att få fram pengar så fort som möjligt till de anställdas löner. [UPPDATERAD 13.43]

Under gårdagen fick Saabs informationsavdelning ändra prognosen från en ”risk” att lönen inte betalas ut i tid till ett konstaterande att så inte skulle bli fallet – i varje fall inte för de kollektivanställda.

– Lönerna blir tyvärr försenade, vi beklagar det mycket, säger Gunilla Gustavs.

Hon vill dock inte säga att det var helt uteslutet att lönen, både för de kollektivanställda och tjänstemännen, kunde komma på fredagen i stället.

Vad talar för det egentligen?

– Det pågår ett intensivt arbete att säkra kortsiktig finansiering, det kan jag säga.

– Och vi väntar fortfarande på pengar som vi har blivit lovade.

Förra gången det strulade med utbetalningarna kom uppgifter från flera håll om att man väntade på pengar från kinesiska Youngman – vad som hänt med dem sedan är oklart, men det har i varje fall inte skickats ut något pressmeddelande om ytterligare pengar från de tilltänkta kinesiska ägarna.

Flera spår

Den konsultfirma som Saab bekräftar anlitats för att söka kortsiktigt kapital, Endeavor Advisory Group, vars vice vd skrev en debattartikel i TTELA tidigare i veckan, håller bevisligen på med ett arbete.

– Det är ett spår, det finns fler, menar Gunilla Gustavs.

Unionens klubbordförande Anette Hellgren reagerar så här på uppgifterna om att lönerna inte betalas ut i tid på grund av att pengar helt enkelt saknas.

– Det är klart det inte är bra, och vi kommer vara snabbare att samla in fullmakter denna gång för att skicka en betalningsuppmaning till företaget.

Naggar förtroendet

– Det här naggar på förtroendet för företaget hos mina medlemmar, säger hon, men tilläggar att hon fortfarande hoppas att situationen ska lösa sig.

Processen blir precis som förra gången att Unionen, och andra fack, skickar in fullmakter och lönespecifikationer till Saab någon gång i nästa vecka.

Även Metall IF:s pressombudsman anser att det är ytterst allvarligt att lönerna försenas än en gång. Han säger till TT:

– Saab har till midnatt på sig att betala. Kommer det inte in några pengar då börjar arbetet med att lämna in betalningsuppmaningar till företaget i morgon.

Fått fullmakt

De cirka 1 500 metallarna har via sitt medlemsskap gett facket fullmakt att agera. Däremot måste Metallklubben få uppgifter om varje enskild medlems lön. Detta sker antingen via företaget eller lönespecifikationer från de anställda.

– Vi kan inte lämna in krav från några i taget, utan måste ha koll på hela fordran. Troligen bilr det inte klart i morgon, snarare istället i början av nästa vecka, säger förbundsjuristen Darko Davidovic.

Efter att företaget svarat har Saab sju dagar på sig att betala ut lönerna. Efter detta har facket/facken rätt att begära företaget i konkurs, vilket alltså kan ske tidigast i nästnästa vecka.

Det lär inte vara aktuellt med någon respit ytterligare från fackförbundens sida, med tanke på att det är tredje månaden som företaget har problem att betala ut lönerna.