Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Trehörningen (Sjölandasjön) är den sjö i Trollhättetrakten som varit hårdast drabbad av algblomning. Förra sommarens stora utsläpp av avloppsvatten gjorde inte saken bättre.

Inget åtal för "bajsutsläppet"

Det blir inget åtal för utsläppet av avloppsvatten i sjön Trehörningen förra sommaren. "Skönt", tycker Trollhättan Energi. "Konstigt", menar Morgan Karlsson, en av polisanmälarna.

Sjölandabon Morgan Karlsson har i flera år försökt förmå Trollhättans stad att flytta avloppsledningen. Det har varit flera utsläpp i sjön, och ledningsbrott i en mosse på Morgan Karlssons ägor.

– Det är ett klart miljöbrott. De har skitat ner vår sjö så att det inte går att bada där, sade han till TTELA när han i vintras polisanmälde det senaste utsläppet.

Några månader senare valde även länsstyrelsen att göra en polisanmälan.

Nu meddelar Bo Lindgren, kammaråklagare på riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott, att förundersökningen läggs ner. Han har inte funnit att det begåtts något brott, vare sig genom uppsåt eller genom passivitet.

– Det känns skönt – både att det inte väcks något åtal och att det konstaterats att vi agerat korrekt, säger Pia Brühl Hjort, vd för Trollhättan Energi.

Borde ni inte bytt ut ledningen för länge sedan?

– Vi hade kommit överens med länsstyrelsen om att avvakta tills cykelvägen till Sjuntorp byggs, ledningen ska ligga under. Sen är det olyckligt att gc-vägen dröjt. Vi har försökt hantera det genom tätare kontroller och mer övervakning.

Just nu projekteras cykelvägen, och senaste beskedet från Trafikverket och kommunen är att den ska stå klar senhösten 2015.

– Då kan vi ta bort ledningen ur sjön, säger Pia Brühl Hjort.

Morgan Karlsson är besviken över att åklagaren inte tänker väcka åtal.

– Jag tycker att det är ett solklart miljöbrott, genom oaktsamhet. Nu vill jag höra hur länsstyrelsen tänker agera, men jag tänker absolut överklaga beslutet.