Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Irländsk båt på väg till Gaza

Det irländska fartyget Rachel Corrie är på väg mot Gaza med förnödenheter. Aktivisterna har bett FN inspektera lasten och säkra fri lejd sedan Israel i början av veckan stoppat fartygskonvojen som var på väg till området.

Jenny Graham, irländsk aktivist ombord på Rachel Corrie, säger på satellittelefon till TT att fartyget går rakt mot Gaza som planerat. Rachel Corrie väntas enligt Graham nå territorialvattengränsen någon gång i morgon förmiddag - såvida man inte stoppas.

TT: Hur är stämningen ombord?

- Den är god. Alla är lugna, väldigt beslutsamma och medvetna om vad som kan hända. Men vädret är väldigt, väldigt, väldigt varmt, vilket är rätt tufft när man befinner sig på en stor "stållåda".

TT: Vad tänker ni göra om israelerna vill stoppa er och gå ombord?

- Det finns inte mycket vi kan göra. Det kommer inte att bli något våldsamt bemötande. Vi kommer att visa att vi är obeväpnade och berätta vad vi har i lasten och vilka vi är ombord, vilket vi varit mycket öppna med hela tiden. Vi hoppas att de kommer att lyssna på vädjandena från det internationella samfundet om att låta oss passera och bryta blockaden mot Gaza.

Ombord finns enligt Jenny Graham elva aktivister - fem irländare och sex malaysier - samt en inhyrd professionell besättning bestående av sex filippinier, en skotte och en kuban. Den irländska och malaysiska flaggan ombord är halad till halv stång efter dödsskjutningarna i måndags.

Irlands premiärminister Brian Cowen har sagt att fartyget Rachel Corrie måste tillåtas nå Gaza och varnar för mycket allvarliga konsekvenser om irländska medborgare skadas.

Fartyget Rachel Corrie är uppkallat efter en ung amerikansk kvinna som 2003 dödades i Gaza när hon under en demonstration försökte förhindra rivningen av ett palestinskt hus i Rafah.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har inga avsikter att tillåta några fartyg att bryta blockaden mot Gaza. Det gjorde han klart för de sju ministrarna i säkerhetskabinettet senast i går.

- Vi kommer inte att tillåta några fartyg att nå Gaza. Inte nu och inte senare, sade Netanyahu.

Mitt på eftermiddagen hade Rachel Corrie varken hört eller sett till israeliska myndigheter ännu.

TT: Vad har ni i lasten?

- Det är framför allt cement - 500 ton i säckar. Resten är medicinsk utrustning, kontorsutrustning, papper till skolor och leksaker.

Graham säger att israelerna normalt sett varken släpper in cement, papper eller leksaker till Gazaborna.