Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

DVVJ-banan genom Dalsland är räddad.

Järnvägen i Dalsland ska öppna igen

Järnvägen mellan Mellerud och Billingsfors får leva vidare. Det står klart efter att Trafikverket och Västra Götalandsregionen ingått ett avtal om att dela på notan för att få DVVJ-banan på fötter igen. Men det är inte klart när sträckan kan öppnas för trafik igen.

– Det känns otroligt roligt. Vi har lagt ner så mycket jobb på att för­söka rädda DVVJ och så händer det, på alla hjärtans dag till på köpet. Vi var inställda på att vänta på ett beslut till Trafikverkets styrelse­möte i nästa vecka, så det här kom överraskande, säger Per Eriksson (S), Bengtsfors kommunalråd, som varit en av de drivande i räddnings­arbetet för järnvägen.

För nu är alltså de vackra vyernas järnväg, DVVJ, definitivt räddad från nedläggningshotet – en utveckling som inte kändes speciellt trolig strax innan jul när Trafik­verket med mycket kort varsel stoppade trafiken på sträckan med hänvisning till bristande säkerhet.

Lösningen, som presenterades under en presskonferens i Trollhättan i fredags, går ut på att regionen och Trafikverket står för 32,5 miljoner kronor var av de totalt 65 miljonerna som krävs för att få järn­vägen i körbart skick igen.

Därefter ansvarar Trafik­verket för det fortsatta löpande underhållet. Avtalet, som är alldeles färskt, kräver dock att region­styrelsen ger sitt godkännande nu på tisdag. Men det tvivlar inte Gert-Inge Andersson (S), region­styrelsens ordförande, på.

– Nej, jag känner mig trygg med det här och tror att ­styrelsen säger ja. Det känns väldigt bra att vi får till det här avtalet och det har gått snabbt, Trafikverket har legat på oss. Men det är viktigt att DVVJ nu kan leva kvar och det är viktigt från regionens sida att alla delar av regionen kan leva.

Trafikverkets regionchef Håkan Wennerström hade också mungipor som pekade uppåt.

– Vi har arbetat så snabbt vi har kunnat med att ta fram underlaget till ett beslut. Efter att säkerhetsaspekten tvingade oss att stoppa trafiken innan jul har vi lyssnat in vad alla berörda parter tycker i frågan. Det känns väldigt bra att regionen nu har beslutat sig att gå in med stöd och att vi hittat en lösning för DVVJ.

När kan järnvägen öppna för trafik igen?

– Det är alldeles för tidigt att säga. Nu ska vi ­sätta igång arbetet så snabbt det bara går men material­försörjningen är en ­kritisk faktor som kommer att påverka tiden. Det är många andra sträckor i ­landet som också behöver renoveras.

Men kommer arbetet att vara klart innan turist­säsongen drar i gång?

– Det går inte att svara på just nu.

Regionens del av de totalt 65 miljonerna som nu ­vaskas fram för banunderhållet kommer från statliga pengar som ingår i en pott om sammanlagt 600 miljoner att användas fram till 2025. Trafikverket hittade sina pengar efter den översyn av verksamheten som verket genomförde i slutet av januari.