Jack besviken efter titelmissen: "Jag vann"

Han sade att han skulle bli ny världsmästare – men blev det inte. Badou Jack slog titelhållaren Adonis Stevenson blodig, men titelmatchen i Air Canada Centre i Toronto slutade oavgjort.

ANNONS
|

Badou Jack var tydligt besviken när han mötte ett mindre svenskt pressuppbåd precis vid ringrepen efter WBC-titelmatchen i lätt tungvikt mot Adonis Stevenson. VM-titelfajten slutade oavgjort efter tolv ronders boxning och domarsiffrorna 114–114, 113–115 och 114–114 med kanadensarens siffror först.

- Jag tycker att jag vann, men det här är i Kanada, vad ska man göra? säger 34-årige Jack, som hade behövt två av tre domare på sin sida, besviket.

ANNONS

De tusentals åskådarna stod upp under slutet av den intensiva VM-fajten.

"Superman" Stevenson, som haft mästarbältet sedan 2013, hade övertaget under inledningen av matchen. Men sedan tog stockholmaren Jack över. Det hade pratats om knockoutkungen från Haitis tunga vänster, men det var Jacks höger som vara talande när det väl gällde.

"Han var skakad"

- Han (Stevenson) sade att det bara skulle behövas en träff, vad hände? Det var han som var skakad. Han träffade mig med några kroppsslag i tionde ronden. Men det var bara att hämta krafterna, det var ingen fara.

Med undantag för en riktigt ren vänsterträff från Stevenson så var det svensken som dominerade. I sjunde och åttonde ronden var Jack överlägsen med flera tunga slagserier.

- Efter nionde ronden kände jag att matchen vände, säger Adonis Stevenson och erkände att han var i brygga.

ANNONS

Den kanadensiska publiken i NHL-laget Toronto Maple Leafs hemmaarena, där Börje Salmings och Mats Sundins ishockeytröjor hängde i taket, imponerades av utmanaren "The Ripper" Jack.

Trots rinnande näsblod höll sig Stevenson på benen de tolv ronderna igenom.

"De har dömt bort mig"

- Det kommer att vara mycket snack, om det var seger eller oavgjort. Men vi har sett en väldigt, väldigt bra match. Adonis vann lätt rond ett, två, tre och fyra och fem. Adonis kunde lätt ha tilldelas segern, säger Stevensons promotor Yvon Michel.

Det oavgjorda resultatet innebär att Stevenson försvarade sin VM-titel för nionde gången och behåller världsmästartiteln tills vidare. Efter 29 segrar, varav 24 på knockout, och en förlust så var mötet med Jack det svåraste i Stevensons tolvåriga karriär.

För Jack var det den tredje oavgjorda matchen i hans fyra senaste, alla VM-fajter, även om han tilldelades segern mot Lucian Bute för två år sedan efter att rumänen testat positivt för dopning. I augusti förra året blev Jack historisk som förste svensk att bli världsmästare i två olika viktklasser.

ANNONS

- Jag har tränat stenhårt, de (domarna) har dömt bort mig i två VM-matcher, säger han.

Toronto, TT:s utsände

Fakta: Badou Jack

Född: 31 oktober 1983 i Stockholm (34 år).

Smeknamn: "The Ripper".

Bor: Las Vegas, Nevada, i USA.

Familj: Frun Yasemin. Dottern Malaniyah, sonen Malik.

Längd: 185 cm.

Stans: Ortodox (högerhänt, går med vänsterhanden först).

Proffsdebut: 6 juni 2009.

Viktklass: Lätt tungvikt (79,3 kg).

Proffskarriär: WBC-världsmästare i supermellanvikt 2015–2017, vann titeln mot Anthony Dirrell, USA, och försvarade den tre gånger. Bytte viktklass till lätt tungvikt i januari 2017 och blev WBA-världsmästare i augusti efter att ha besegrat Nathan Cleverly, Storbritannien. Hittills enda förlusten som proffs kom mot Derek Edwards, USA, på teknisk knockout 28 februari 2014.

Övrigt: Har gambisk pappa och svensk mamma. Boxades för Gambia, och var fanbärare, under OS i Peking 2008. Flyttade till USA för ett tiotal år sedan. Tränade med Alexander "The Mauler" Gustafsson, nu MMA-utövare, under sin tid i Djurgårdens boxningsklubb under tidigt 2000-tal.

Facit: 22 segrar (13 på knockout), tre oavgjorda och en förlust (knock) på 26 proffsmatcher.

Fakta: Svenska boxningsvärldsmästare

Ingemar Johansson, VM-titeln i tungvikt (över 90,9), 1959.

George Scott, WBU-mästare i lättvikt (max 61,2), 1995–1997.

Fredrik Alvarez, WBF-mästare i supermellanvikt, 1997–1998.

Armand Krajnc, WBO-mästare i mellanvikt (max 72,5), 1999–2002.

Maria Lindberg, WIBF-mästare i superweltervikt, 2009–2014.

Klara Svensson, WIBF-mästare i superlättvikt (max 63,5), 2012–2014.

Frida Wallberg, WBC-mästare i superfjädervikt (max 59), 2011–2013.

Mikaela Laurén, WBC-, UBO, WIBA-, UBF-mästare i superweltervikt (max 69,8), 2014–2016.

Badou Jack, WBC-mästare i supermellanvikt (max 76,2 kg), 2015–2017. WBA-mästare i lätt tungvikt (max 79,3 kg), 2017.

Fotnot: WIBF och WBF är så kallade randorganisationer. En världsmästartitel där är mindre prestigefylld än i exempelvis WBC och WBO.

Källa: Boxrec och TT

ANNONS