Jakobsson vill vara Sveriges spjutspets

Lotta Schelin är borta från fotbollen på obestämd tid. Är Sofia Jakobsson den naturliga arvtagaren? På torsdag kan hon göra sin första tävlingslandskamp på 1,5 år.

ANNONS
|

Sofia Jakobsson var i sitt livs form och given i Sveriges kommande EM-trupp. Då, i januari förra året, slets både vänster korsband och EM-drömmen itu.

Nu är 27-åringen redo för sin första tävlingsmatch med landslaget sedan september 2016.

- Det här har jag väntat länge på. När jag var skadad var mitt stora mål att komma tillbaka till landslaget och få dra på mig tröjan igen, säger Sofia Jakobsson inför torsdagens VM-kval borta mot Ungern.

ANNONS

Samma skojare

Mycket är sig likt. Tisdagens sommarvarma träning i det lilla ungerska spasamhället Bük skiljde sig inte nämnvärt från landslagssamlingarna före Jakobssons skada.

Samma spelare håller låda och skämtar – Caroline Seger och Olivia Schough – samma landslagschef (Marika Domanski Lyfors) håller ett vakande hököga på träningen, och samma Hedvig Lindahl håller reservmålvakterna på behörigt avstånd från startelvan.

Men mycket är också nytt. Förbundskaptenen heter numera Peter Gerhardsson, flera nya spelare har slagit sig in i truppen, och en del tidigare givna stjärnor är inte längre med.

Som Lotta Schelin, som på grund av ständig huvudvärk är sjukskriven. Det är fortfarande inte säkert att anfallsstjärnan kommer tillbaka.

I Schelins frånvaro är Sofia Jakobsson en stark kandidat till platsen som Sveriges centrala toppforward. Men Jakobsson vill inte bara konkurrera med spelare som Stina Blackstenius och Mimmi Larsson om positionen längst fram.

- Jag hoppas få se Lotta på planen igen. Hon är en av våra absolut bästa spelare någonsin. Hon är en fantastisk spelare, och jag har inte nått hennes nivå än, säger Sofia Jakobsson.

ANNONS

Elva mål

Samtidigt är det svårt att inte imponeras över Jakobssons insatser sedan hon gjorde comeback i franska Montpellier i höstas. Hon har gjort elva mål på tretton liga- och Champions League-matcher från start den här säsongen. I helgen gjorde hon ett mål och låg bakom ett ytterligare när Montpellier tog en viktig 3–0-seger mot Paris Saint-Germain.

- Hon har sett jättebra ut i både klubblaget och i de träningslandskamperna som hon har gjort med oss. Det är en väldigt bra spelare som nu också är tillbaka från sin skada rent fysiskt. Oavsett om hon startar eller om hon kommer in så är hon en riktigt, riktigt vass spelare i bra form, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

Sofia Jakobsson säger att hon äntligen börjar känna sig i lika bra form som före skadan. Nu hoppas hon få ut det i landslagströjan

- Nu på slutet har jag verkligen hittat tillbaka, jag har hållit en ganska hög nivå i flera matcher. Förhoppningsvis kan den formen sitta i, det hade varit otroligt skönt att få bidra och göra mitt första landslagsmål sedan comebacken. Det hade varit pricken över i:et, säger Sofia Jakobsson.

ANNONS
Bük, TT:s utsände

Fakta: Sofia Jakobsson

Född: 23 april 1990 i Örnsköldsvik.

Position: Anfallare.

Klubb: Montpellier.

Tidigare klubbar: Hägglunds IoFK, Öster, Umeå IK, Rossijanka, Chelsea, Cloppenburg.

Landskamper/mål: 86/13.

Aktuell: Kan i torsdagens VM-kvalmatch borta mot Ungern göra sin första tävlingslandskamp för Sverige sedan september 2016.

Fakta: VM-kvalet i fotboll

19 september 2017: Kroatien (b), 2–0.

20 oktober 2017: Danmark (h), 3–0 (walkover).

24 oktober 2017: Ungern (h), 5–0.

5 april: Ungern (b).

7 juni: Kroatien (h).

12 juni: Ukraina (b).

30 augusti: Ukraina (h).

4 september: Danmark (b).

Fakta: Kvaltabell, grupp 4

1) Sverige, 3 matcher, 9 poäng (+10 i målskillnad).

2) Danmark, 3, 6 (+6)

3) Ukraina, 2, 4 (+1)

4) Kroatien, 4, 2 (–6)

5) Ungern, 4, 1 (–11)

ANNONS