Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Jan Åke är en alldeles vanlig Jonsson

Under 2009 åkte Jan Åke Jonssons liv berg-och-dalbana – och alla steg i dramat följdes noga av media.
 Men bakom det offentliga livet som vd framstår Saab-chefen som en alldeles vanlig Jonsson.
 En morfar som sätter familjen främst, har sommarstugan som sitt smultronställe och älskar idrott i allmänhet och fotboll i synnerhet.

När TTELA träffar Jan Åke Jonsson är veckans Genevemässa inne på andra pressdagen, och den värsta mediala anstormningen har lagt sig.

Att Saab överhuvudtaget finns på plats är ett litet under i sig. Jan Åke Jonsson basar över ett företag som större delen av 2009 var dödsdömt i mångas ögon.

Och Saab-chefen själv fick klä skott för sin obotliga optimism. Men för honom var det bara en fråga om bra ledarskap.

– Det hade varit lätt att gömma sig bakom ett skrivbord, men det är helt fel enligt mitt sätt att se det. Du måste ut och visa dig, våga stå upp för det du tror på.

Men det innebar att vara påpassad från alla håll – media, anställda, politiker och så vidare – vilket enligt Jan Åke Jonsson ställde stora krav på att han var väldigt konsekvent i sin kommunikation.

I längden sliter det mentalt.

– I 1,5 år har jag lagt all min tid på jobbet och familjen. Det är inte helt bra att inte ägna sig något åt sig själv eller andra grejer, men jag har gjort det valet och har inget problem med det.

Envishet och lojalitet

Förmodligen bottnar det i envishet och lojalitet. Jan Åke Jonsson förefaller vara en människa som har mycket av båda egenskaperna.

– Det är en sådan person jag är. Jag kunde lätt ha tänkt i fjol att nu skaffar jag ett annat jobb, men tanken har inte ens slagit mig. Jag tycker detta är viktigt, jag känner stor lojalitet för Saab och stort ansvar för dem som påverkas av utgången.

Hans sätt att tackla krisen gjorde honom med tiden till hyllad vd – inte helt vanligt i näringslivet.

När han återvände från Detroit i början av december, efter att ha övertygat GM-ledningen att ge Saab en månads frist, stod personal och tog emot honom med rosor.

Och så minns vi förstås scenerna från Innovatum i januari när Jan Åke Jonsson och Victor Muller mötte personalen, och rösten knappt bar på Saab-chefen.

–Det var väldigt osvenskt, det är sånt som sker när ett fotbollslag gjort något bra. Både jag och Victor blev överraskade och tagna av det som hände på Innovatum.

Det här stödet – från anställda, kunder med fler – har varit avgörande för att orka igenom den här turbulenta resan, menar Saab-chefen.

– Sen har det hjälpt oss att vi har hållit ihop företaget. Vi har inte haft massavhopp, det har inte utvecklats olika grupperingar vilket ofta kan ske i sådana här sammanhang.

Rikskändis

För egen del har Jan Åke Jonsson gått från att vara en i raden av större företags-vd:ar, till att bli något av rikskändis.

Mätningar visar att Saab och Jan Åke Jonsson dominerade ekonomisidornas spalter fullständigt under 2009.

– Det är inget jag efterlängtar om jag ska vara ärlig. Det följer tyvärr med jobbet. Det senaste 1,5 året har verkligen satt det i en dager som jag inte hade kunnat föreställa mig. Å andra sidan, hade ingen skrivit om oss hade det heller inte varit bra.

Hur mycket följer du själv vad som rapporteras om Saab?

– Begränsat. En del får jag tillskickat mig via mail och jag följer så klart den allmänna uppfattningen om Saab. Men jag lusläser inte.

Och ditt betyg till media?

– Både gott och ont. Viss media har överdrivit bevakningen av Saab. Man har inte sållat i rykten och spekulationer, utan så fort något dykt upp har man gjort stora rubriker.

Märker du själv av, till exempel när du är på en flygplats, att fler känner igen dig och kanske vill komma fram och prata?

– Visst är det så, men jag vet inte om jag tänker så mycket på det. Däremot vet jag att min fru brukar prata om det, hon ser det kanske mer än jag gör.

Vad säger hon om att du j obbar så mycket?

– Det är inga problem. Som jag ser det i alla fall, skrattar Jonsson, och fortsätter:

– Jag har alltid lagt mycket energi på jobbet och hon har respekterat det. Vi har varit tillsammans en lång period och jag tror det är en viktig del att ha ett stabilt familjeförhållande. Skulle man behöva fundera på det också skulle det nog bli en sak för mycket.

Jan Åke Jonsson är tydlig med att han sätter familjen högt. Det är andningshålet, det är familjen som ger lite andra perspektiv när det blivit väl mycket Saab och jobb. Och de tar gärna sin tillflykt till sommarstugan i Oxelösunds skärgård.

Numera har han också ett par små barnbarn att följa utvecklingen på.

– Visst skulle jag önska att jag kunde vara närvarande oftare, men bristen på tid gör också att när du väl har tid så lägger du mer energi på det, säger om att träffa knattarna.

Det som mest fått stryka på foten är de egna intressena. Saab-chefen har några marathonlopp på meritlistan och tycker att löpningen är ett bra sätt att få motion och samtidigt rensa hjärnan.

– Jag klämde en timma i lördags, men det blir sporadiskt. Det är tusan, man tycker att det borde gå att få in en timmas löpning varannan dag. Men många gånger sticker jag inte ut förrän klockan elva på kvällen och det är förstås inte idealiskt.

Gillar idrott

Överlag har Jan Åke Jonsson en stor passion för idrott i allmänhet och fotboll i synnerhet. Helst följer han favoritlaget AIK.

– Jag följer det så nära jag kan och brukar alltid inleda säsongen med att se de 2-3 första matcherna på Råsunda.

2009 gavs det inte mycket tid till sådant. Och frågan är förstås om 2010 blir så mycket lugnare. För det är nu den så hårt granskade affärsplanen ska verkställas – i samarbete med Spyker och Victor Muller.

– Så här långt fungerar det jättebra. Vi har väldigt samma syn på hur vi ska gå vidare.

Hur länge orkar du som vd?

– Eftersom Spyker inte kan vår verksamhet i detalj, eller är van vid den storlek på verksamhet, tror jag det är viktigt att jag är med för att få kontinuitet. Sen på sikt får vi se hur det funkar och hur jag känner mig motivationsmässigt.