Bolund ser sårbarheter i finanssystemet

Det finansiella systemet ser stabilt ut. Men det finns sårbarheter, som det krävs mer beredskap för enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

ANNONS
|

- Då är det ju hushållens skuldsättning, som är ett återkommande tema, men också penningtvätt, säger Bolund efter ett av årets två möten med Finansiella stabilitetsrådet.

På mötet, där riksbankschefen Stefan Ingves och Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen också deltog, diskuterades även cybersäkerhet.

Enligt Bolund konstaterades på mötet att riskerna för cyberhot har ökat på senare år.

- Vi behöver ett gemensamt arbete, utbyta kompetens, erfarenheter och information för att kunna ha en hög cybersäkerhet, säger Bolund, som leder rådets möten i egenskap av finansmarknadsminister.

ANNONS

Penningtvättsproblemen i flera nordiska banker var också ett hett ämne på mötet sedan både Danske Bank och Swedbank utreds av åklagare och myndigheter för misstänkta transaktioner.

Urholkar förtroendet

- Det är ju något som riskerar att urholka förtroendet för det finansiella systemet, om vi inte kan hantera det, säger Bolund.

- Det pågår ju undersökningar mot Swedbank, men även SEB har ju FI sagt att man kommer att titta närmare på också, tillägger han.

Vilka sanktioner som kan bli aktuella, svenska eller amerikanska, är ännu oklart.

Bolund säger samtidigt att regeringen har ansträngt sig för att få fram ny lagstiftning och lagförslag ut på remiss för att strama upp regelverket mot penningtvätt och terrorfinansiering. Enligt Bolund pågår även ett gemensamt arbete mot penningtvätt på EU-nivå, som har förstärkts.

Ett trendbrott

Finansmarknadsminister konstaterar samtidigt att åtgärder för att bromsa tillväxten i utlåningen till hushåll har gett effekt i form av minskat ökningstakt.

ANNONS

- Det gör att vi nu har en ökning som följer med i linje med inkomsterna, säger Bolund.

- Det är ett trendbrott kan man säga, tillägger han.

Inför mötet har det även gjorts stora krisövningar, där myndigheter nationellt och på nordisk-baltisk nivå, testat sin beredskap för finansiella krislägen. I övningarna, där man utsatte en fiktiv svensk bank med filial i Baltikum för stora påfrestningar till följd av strypt tillgång till likviditet och kapital, visade enligt Bolund bland annat på ett behov av förbättrad samordning.

- Det var värdefullt och gav nya insikter, säger han.

Nästa möte i Finansiella stabilitetsrådet är planerat till den 6 december.

ANNONS
TT

ANNONS