Digital oljevaluta räddar inte krisekonomi

Världens första statliga kryptovaluta petro förhandlas i Venezuela. Men hur den ska hjälpa landet ur sin allt djupare ekonomiska kris har experterna svårt att se.

ANNONS
|

I Venezuela pågår den värsta ekonomiska och sociala krisen som landet ställts inför i modern tid. Det råder stor brist på nödvändiga varor som till exempel mat och medicin.

Hundratusentals invånare har flytt till grannländer som Colombia samtidigt som inflationen skenar.

- Venezuela befinner sig i en mycket svår situation. Det beror på landets enorma beroende av en produkt, oljan, säger Andrés Rivarola, föreståndare för Latinamerikainstitutet vid Stockholms universitet.

ANNONS

Digital oljevaluta

I slutet av förra året meddelade Venezuelas regering att man som första land i världen skulle lansera en egen kryptovaluta, kallad petro.

Med den nya valutan, som förhandlas sedan en vecka tillbaka, vill president Nicolás Maduro få amerikanska dollar i utbyte mot digitala enheter säkrade av landets enorma olje- och gasreserver. På så sätt ska Venezuela återigen kunna handla med andra länder efter att den inhemska valutan, bolivaren, kraschat.

Kryptovalutan påstås även ha lanserats för att göra det möjligt för investerare att gå runt USA:s sanktioner mot landet. I dagsläget är det förbjudet i USA att köpa nya värdepapper utfärdade av Venezuela.

Enligt SEB:s chefsstrateg Johan Javeus är själva idén med petro intressant, men en vital del fattas.

- Allt handlar om förtroende, vilket är något som Venezuela har stor brist på just nu. Hur ska man veta att varje petro-enhet faktiskt säkras av den olja som regeringen har lovat? säger han och fortsätter:

- Venezuela har en rätt gedigen historia av att nationalisera privat egendom och vad händer om en ny regering kommer till makten?

ANNONS

Omfattande förhandel

Av de 100 miljoner enheter av kryptovalutan som har utlovats är 38,4 miljoner petro ute för privat förhandsförsäljning. Efter 20 timmar av handel hade Venezuela fått in förfrågningar om att sälja petro-enheter till ett värde av 735 miljoner dollar, drygt 6 miljarder svenska kronor, enligt president Maduro.

Hur framtiden ser ut för kryptovalutan är ännu oklar. Det initiala intresset för de digitala oljemynten visar på viss styrka, enligt Johan Javeus. Men det finns också betydande hinder.

- I USA är det inte ens säkert att handeln med petro är laglig eftersom den kan bryta mot USA:s sanktioner mot Venezuela. Innan detta är utrett har jag svårt att se att kryptovalutabörser skulle riskera att befatta sig med att handla med petro.

På Latinamerikainstitutet ses lanseringen av petro-valutan som en desperat åtgärd av Venezuelas regering.

- Ett desperat försök att få ekonomin att fungera. Jag tror inte det här löser krisens stora problem, säger Andrés Rivarola.

ANNONS
TT

Fakta: Krisen i Venezuela

Venezuelas president Nicolás Maduro genomförde ett omstritt val till en konstituerande församling i augusti i fjol, som ledde till våldsamma protester. Minst 125 människor miste livet i oroligheterna. Oppositionen bojkottade valet och fortsätter att använda den tidigare folkvalda församlingen, parlamentet.

Nyligen meddelade Maduro att presidentval ska hållas redan i april – i stället för som tidigare väntat i december – vilket har överrumplat oppositionen.

Venezuela befinner sig i djup ekonomisk recession. Under 2016 minskade landets ekonomi med 16,5 procent, enligt USA:s finansinspektion. Det råder stor brist på mat och mediciner i det oljerika men ekonomiskt och politiskt sargade landet.

Källa: AFP, Reuters

ANNONS