Gyllene tider för pantbankerna. Här skyltar Madelene Telmen, kontorschef på Pantbanken Sverige om.
Gyllene tider för pantbankerna. Här skyltar Madelene Telmen, kontorschef på Pantbanken Sverige om.

Guldläge för affärsbankernas kusiner

När flera av de stora affärsbankerna brottas med kundflykt och förtroendekriser är läget klart ljusare för de avlägsna kusinerna – pantbankerna. Och att det råder högkonjunktur är inget som dämpar lånefesten – snarare tvärtom.

ANNONS
|

Märkesklockor, guldsmycken, en exklusiv väska i kalvskinn. Bakom skylfönstret som skulle kunna ha tillhört en designbutik sitter ett tiotal kunder och väntar på sin tur. Displayen skiftar nummer och en äldre kvinna reser sig och lämnar en flerarmad ljusstake i pant. Annars är det mest klockor och smycken som gäller. Och framförallt guld.

- Guld har ett bra fast värde och är någonting man kan stoppa ner i fickan och ta med sig, vilket gör det smidigt att låna på, säger Madelene Telmen, kontorschef på Pantbanken city.

ANNONS

Utlåningen på Pantbanken Sverige som är landets största aktör med 22 pantbanker uppgick 2018 till 747 miljoner kronor. Det är en ökning från 720 miljoner i fjol och den högsta summan någonsin.

Man skulle kunna tro att behovet av att stampa (gammalt ord för att belåna värdeföremål) skulle minska under en högkonjunktur, men så är inte fallet.

- Det är ett ganska jämnt flöde hela tiden. När det är lågkonjunktur lånar man för att överleva och när det är högkonjunktur lånar man för att man har överkonsumerat, säger Madelene Telmen.

Förknippades med skam

För den som aldrig kommit i kontakt med verksamheten är den enkel att förklara. Den som behöver ett lån på ett par månader tar med sig ett eller flera värdeföremål till pantbanken, det värderas och kunden får pengarna i handen. Om föremålet inte hämtas ut efter överenskommen tid säljs det på auktion. Om slutpriset blir högre än lånesumman går överskjutande del till kunden, blir det lägre får pantbanken ta smällen.

Pantbanken får dock en extra chans att sälja föremål som varit på auktion i den egna butiken.

ANNONS

För många, kanske framför allt äldre svenskar, är ett besök på pantbanken förknippat med skam. För fattiga familjer var det i långa tider den absoluta nödlösningen att stampa på klockan eller vigselringen när pengarna tagit slut.

- Visst finns lite av det kvar. Det är alltid finare ju mer man lånar. Den som ska gå till banken och sätta om lånet på huset berättar det för alla, lånar man miljarder står det i tidningen. De små lånen pratar man inte lika mycket om. Men vi ser att många av våra kunder kommer tillbaka för de är nöjda med hur allt fungerar, säger Peter Sundström, vd för Pantbanken Sverige.

Digital verksamhet

Räntan på lånen kan låta överkomlig, ett par hundralappar för ett lån på 7000 kronor under tre månader, men den effektiva räntan kan hamna en bit över 40 procent.

TT: Är det en låneform främst för personer som inte kan få billigare krediter hos bankerna?

- Till viss del kan det vara så. Men många väljer det här som en låneform när andra har en checkkredit eller ett kontokort som de naggar på. Alla har sitt sätt när pengarna tar slut på lönekontot. Men jämför man med sms-lånen så tar vi bara en bråkdel av vad de tar ut, säger Peter Sundström som också är ordförande för branschorganisationen Svenska pantbanksföreningen.

ANNONS

Nils Klevmarken är chef på Sefina Pantbank som också kunde redovisa en rekordutlåning förra året på nästan en miljard kronor. Han pekar på en stor förändring som den annars väldigt traditionella verksamheten genomgått på senare år – digitaliseringen. I dag kan kunderna lägga om sina lån, betala räntan via nätet och chatta om värdet på föremål som ska belånas. Dessa måste dock fysiskt lämnas till pantbanken innan lånet utbetalas. Panter som inte hämtas ut säljs idag via nätauktioner och pantbankerna har egna webbshoppar.

- Nätet är otroligt viktigt för oss och många av våra kunder är väldigt digitala. Det har funnits något gammaldags över pantbankerna där det krävdes flera besök, men idag använder omkring 30 procent av våra kunder nätet för att sätta om sina lån, säger han till TT.

TT

Fakta: Svenska pantbanker

Pantbanker eller pantlånare fanns redan under antiken i Grekland, Rom och Kina.

Den svenska branschen domineras av bolagen Pantbanken Sverige och Sefina, men det finns drygt 20 pantbanksföretag i Sverige.

Pantbankerna får tillstånd och övervakas av länsstyrelserna. Verksamheten regleras av Pantbankslagen.

Varje år går omkring en kvarts miljon svenskar till en pantbank och belånar värdeföremål. Guld står för nästan 90 procent av panterna. Genomsnittlånet ligger runt 5000 kronor.

Den samlade årliga utlåningen ligger strax under två miljarder kronor.

Omkring 10 procent av kunderna hämtar inte ut sin pant som då säljs på auktion.

Källa: Svenska Pantbanksföreningen

ANNONS