Maribel Leander Lindberg och Oskar Lindberg slutade sina heltidsjobb i 40-årsåldern för att leva på sparade pengar.
Maribel Leander Lindberg och Oskar Lindberg slutade sina heltidsjobb i 40-årsåldern för att leva på sparade pengar.

Så gör du för att bli ekonomiskt fri

Hitta din plats på jorden, lev och nyttja allt där som behövs för din vardag. Då kan du bli ekonomiskt fri, hävdar Oskar Lindberg och Maribel Leander Lindberg i Leksand. De har nu samlat sina tips i en bok.

ANNONS
|

Paret Lindberg slutade sina heltidsjobb i 40-årsåldern för att leva på sparade pengar.

- Vi vill inspirera andra att hitta mer luft i vardagen. Visa andra att det går att förenkla livet något men ändå leva ganska vanligt, säger paret.

När TT kommer på besök står en rörmokare och arbetar i badrummet. Det är upprivet från golv till tak. En planerad renovering står på tur.

ANNONS

Oskar Lindberg och Maribel Leander Lindberg bor i villa, har en bil och olika fritidssysselsättningar. De reser ibland och lever ett helt vanligt Svenssonliv förutom att de inte har några jobb.

För nästan två år sedan slutade paret sina heltidsjobb. Det var ett steg för att vara mer med sina tre barn och under friare premisser.

- Vi ville få friheten att äga vår tid själva, ha ett mer flexibelt liv, säger Maribel Leander Lindberg.

Tanken väcktes i Mexiko

Inspiration och idén om att bli ekonomiskt fri föddes under en resa i Mexiko 2011 där de levde enkelt under en tid. Paret träffade andra som anammat en annorlunda livsstil. De följde och läste vad amerikanska bloggare skrev om ämnet.

- Vi fick omsätta det i svenska former men kom snabbt på att det här är kanske en möjlighet för oss med, säger Oskar Lindberg.

ANNONS

De budgeterade sin ekonomi utifrån en teori om fyraprocentsregeln, det vill säga att du behöver 25 gånger dina årliga utgifter i ett investerat kapital för att bli ekonomiskt fri.

De båda utbildade ekonomerna började spara och göra investeringar under sex års tid.

- Sammanlagt räknade vi ut att vi behövde sex miljoner kronor. Det inkluderar tjänstepension, privata pensionsavsättningar och pengar i aktier samt att vi har ett hus med väldigt låg belåning på. Men vi började inte heller från noll, säger Oskar Lindberg.

Kostnaderna för vardagen med boende, mat och transport har de effektiviserat till runt 20000 kronor i månaden. Enligt beräkningar lägger många heltidsarbetande inte sällan upp till 60–70 procent av inkomsterna på detta.

Snålar inte

Paret anser att de absolut inte snålar eller gör stora uppoffringar för sitt livsval.

- Snarare tvärtom. Vi är mycket bekväma med de val vi gjort. Vi fokuserar hela tiden på ”vad väljer vi?”, inte ”vad väljer vi bort?”, säger Maribel Leander Lindberg.

ANNONS

Oskar har på morgonen dragit femåriga dottern Annabel till förskolan på en snowracer. Skola och omsorg finns inom cykel- och gångavstånd. Dessutom har de Maribels föräldrar som grannar.

De gör fortfarande en del saker som ”kan ses som arbete”. Det kan handla om lärarvikariat och föreläsningar.

- Men det är en så pass liten del. Nu är det snarare familjelivet som är i centrum, inte arbetslivet som det var tidigare, säger paret.

Familjen hyr också ut en stuga på tomten och senare hoppas de att intäkter ska trilla in från boken "Ut ur ekorrhjulet", som släpptes i januari.

- Framför allt ger vi tips på hur man kan få mer luft i vardagen, säger Maribel Leander Lindberg.

- Men också att det här alternativet med att förenkla livet något men ändå leva ganska vanligt blir känt för fler, säger Oskar Lindberg.

ANNONS

Många som går i pension i vanlig mening vittnar om att avslutet kan bli abrupt, när den dagliga rutinen och den sociala biten som följer med ett arbetsliv försvinner. Men det är inget som paret Lindberg saknar.

- På ett jobb är det någon som berättar ”det här är målet, det är hit vi ska”. Nu blev vi helt ansvariga för allt själva, som de sociala kontakterna. Man måste nu se till att komma ut och träffa folk och hitta sammanhang. Det har man gratis på ett jobb. Nackdelen är väl att det inte finns någon chef att gnälla på nu, säger Oskar Lindberg.

TT

Fakta: Tips till att bli ekonomiskt fri

Familjen Leander Lindbergs tips om hur man blir ekonomiskt fri:

Hitta din plats på jorden i en stad eller mindre ort. Lev lokalt och nära till allt. Skola, aktiviteter och arbete helst inom gång- eller cykelavstånd.

Ta bort pendlingen. Då kanske du skapar en timme eller två om dagen som vinst.

Låt saker ta tid. Ofta blir till exempel en renovering dyr och fel om man går på för snabbt.

Att köpa något är inte en sista utväg. Förr köpte man en pryl eller service som första lösningen på allt. Nu tittar vi snarare på hur vi kan göra i stället. Har vi redan något hemma, något vi kan reparera, hyra eller låna. Att köpa nytt ska vara en sista utväg.

Ta små steg mot en förändring. Sluta köpa nya kläder. Ta matlåda till jobbet.

ANNONS