Räddningspersonal på väg släcka skogsbrand vid Kårböle väster om Ljusdal i somras. Arkivbild.
Räddningspersonal på väg släcka skogsbrand vid Kårböle väster om Ljusdal i somras. Arkivbild.

SKL vill teckna katastrofavtal

I spåren av sommarens omfattande skogsbränder uppstod allmän förvirring om arbetsvillkor och övertid. Nu vill arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) teckna kollektivavtal för kris- och katastroflägen.

ANNONS
|

Räddningspersonal och andra yrkesgrupper reste från hela landet för att delta släcknings- och räddningsarbetet när Sverige stod i lågor sommaren 2018. Men arbetsvillkor, regler för övertid, försäkringar med mera var inte riggade för en sådan insats. Övertidstak slog till, vilket fick följder ända fram till jul- och nyårshelgerna för många.

Epidemier och terrorister

Diskussioner och lokala tvister kom som ett brev på posten.

Därför vill SKL teckna ett särskilt kollektivavtal som ska täcka in allehanda kriser, alltifrån bränder, andra naturkatastrofer, epidemier eller terroristangrepp. Bland annat har deltidsbrandmän och heltidsanställd räddningspersonal olika arbetsvillkor.

- Tanken med ett sådant avtal är att det ska kicka in i sådana här krissituationer, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på SKL.

ANNONS

Fack och arbetsgivare får bland annat försöka enas kring när ett sådant undantagsavtal ska träda in och ersätta det befintliga normala kollektivavtalet, enligt Jeanette Hedberg.

För tidigt väckt

SKL riktar sig till samtliga fackliga motparter, och ett kris- eller katastrofavtal skulle potentiellt beröra runt en miljon anställda.

Facken väckte frågan redan i samband med sommarens bränder, men det var då för tidigt, ansåg SKL. Nu har intresseorganisationen tagit en första förhandlingsinvit – och fått ett positivt gensvar.

- Frågan dök snabbt upp efter sommarens bränder... Vi har ställt oss positiva till att diskutera det här, säger Lenita Granlund, avtalssekreterare på Kommunal.

TT
ANNONS