USA:s president Donald Trump och hans kinesiske kollega Xi Jinping vid G20-mötet i Osaka i Japan.
USA:s president Donald Trump och hans kinesiske kollega Xi Jinping vid G20-mötet i Osaka i Japan.

Trump om Xi-träffen: Ett utmärkt möte

USA:s president Donald Trump var entusiastisk efter sin haussade träff med Kinas president Xi Jinping vid G20-mötet i Japan. Handelskonflikten mellan de båda länderna har länge skuggat globala marknader.

ANNONS

Att handelsförhandlingarna ska återupptas bekräftas även från Peking, skriver nyhetsbyrån AFP med hänvisning till den kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina. Enligt Kina ska USA även ha gått med på att inte införa de nya tullar man hotat med – och de nya samtalen ska föras i en anda av "rättvisa och ömsesidig respekt".

Donald Trump verkade förtjust.

- Vi hade ett mycket bra möte med Kinas president Xi. Utmärkt, jag skulle säga utmärkt, sade han till journalister enligt ett utskick från Vita huset.

ANNONS

- Jag skulle säga att det gick bättre än jag förväntat mig och förhandlingarna ska fortsätta.

"Halkade till"

Vid träffen ska Xi ha sagt att han hoppas att USA kan behandla kinesiska bolag rättvist, och att Kina måste säkra sina egna intressen, skriver nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till Nya Kina.

Efter Trumps och Xis senaste samtal – även det på ett G20-möte i slutet av förra året – har flera förhandlingsrundor hållits om vilka regler som ska gälla för handeln mellan världens två största ekonomier. Men förhandlingarna ligger nu åter i träda, och Trump har hotat med nya tullar på varor till ett värde av 300 miljarder dollar om inte Kina gör eftergifter.

- Jag tycker faktiskt att vi var väldigt nära, och så hände något där det halkade till, och nu närmar vi oss, sammanfattar Trump det senaste halvårets försök till en handelsuppgörelse mellan Kina och USA.

ANNONS

- Men det vore historiskt om vi kunde nå en rättvis handelsdeal. Vi är helt öppna för det och ni är helt öppna för det, sade Trump när samtalet med Xi inleddes vid G20-mötet i Osaka.

I träda

Xi Jinping var mer nedtonad. Men han konstaterade att dialog är bättre än konfrontation. Kina är mycket exportberoende och Xi har varnat för den protektionistiska väg en del utvecklade länder slagit in på.

- Allt detta förstör den globala handelsordningen. Det påverkar också gemensamma intressen för våra länder, överskuggar fred och stabilitet över hela världen, sade han vid G20-mötet.

Inför toppmötet hade USA:s vicepresident Mike Pence ställt in ett tal som skulle ha hållits den 24 juni om mänskliga rättigheter i Kina, för att inte irritera Peking.

Stormaktsklubben G20 håller numera regelbundna toppmöten som ger unika möjligheter till kontakt mellan världens mäktigaste politiker. Mötet i Argentina i november–december 2018 var det 13:e och Osaka alltså det 14:e.

ANNONS
TT

Bakgrund: Donald Trumps handelskonflikt med Kina

USA:s president Donald Trump gjorde redan under valrörelsen 2016 klart att han såg Kina som en handelspolitisk fiende.

”Vi kan inte fortsätta tillåta att Kina våldtar vårt land”, sade han bland annat i ett kampanjtal i Indiana i USA i maj 2016.

Den första skottsalvan i handelskonflikten avfyrades ett år efter att Trump tillträtt som president, i januari 2018. Då infördes tullar på solceller och vissa tvättmaskiner, vilket möttes av hård kritik från såväl Kina som mer närstående handelspartners som EU.

"Det har alltid pågått handelskrig. Skillnaden nu är att USA:s soldater kommer ut till skyttegravarna", sade USA:s handelsminister Wilbur Ross på Världsekonomiskt forum i Davos några dagar senare.

Trump godkände kort därefter tullar på 25 procent på stål och 10 procent på aluminium, med hänvisning till nationens säkerhet. Dessa tullar gäller även för EU sedan den 1 juni 2018.

Kinas svar på ståltullarna blev att införa tullar på varor från USA värda motsvarande tre miljarder dollar. I juni 2018 hotade USA med tullar på 25 procent för kinesiska varor för 50 miljarder dollar, vilket omgående möttes med samma mynt från Kina. Några månader därefter, i september i fjol, infördes tullar på 10 procent på kinesiska varor för 200 miljarder dollar med ett hot om att de ska höjas till 25 procent i början av 2019. USA hotade dessutom med ytterligare tullar på kinesiska varor för 267 miljarder om Kina kom med motåtgärder. Kina meddelade i september 2018 att man planerade tullar på USA-varor för 60 miljarder dollar.

På ett G20-möte i Argentina i november-december i beslöt Donald Trump och Kinas ledare Xi Jinping att förhandla fram ett handelsavtal på 90 dagar. Trump fortsatte dock att hota med tullar, bland annat tioprocentiga sådana på de mobiltelefoner och datorer som Apple importerar från Kina till USA.

I slutet av februari i år sköt Trump upp den aviserade höjningen av tullarna på varor för 200 miljarder dollar från 10 till 25 procent med hänvisning till ”betydande framsteg” i handelsförhandlingarna. Men sedan förvärrades läget. I maj hotade USA ånyo att höja tullarna till 25 procent – och ovanpå detta lägga 25-procentiga tullar på ytterligare kinesiska varor värda 325 miljarder dollar.

Efter att Xi och Trump mötts på G20-mötet i Japan på lördagen hette det att USA lovat att inte införa nya tullar på kinesiska varor och att handelssamtalen ska återupptas.

Länder som Sydkorea, Kanada och Mexiko har gått med på nya handelsavtal med USA, under hot om tullar. Men samtalen med EU och Kina har ännu inte lett till några avtal.

ANNONS