Rör till Nord Stream 2 lastas ur ett fartyg i Karlshamn i oktober 2017.
Rör till Nord Stream 2 lastas ur ett fartyg i Karlshamn i oktober 2017.

USA hotar tyska företag med sanktioner

USA hotar tyska företag som är involverade i det ryska gasledningsprojektet Nord Stream 2 med sanktioner. Ryssland kritiserar USA och hävdar att påtryckningarna görs för att kunna sälja betydligt dyrare amerikansk gas.

ANNONS
|

Den amerikanske ambassadören i Berlin, Richard Grenell, varnar i ett brev tyska företag för att de riskerar sanktioner om de håller fast vid projektet. Enligt en talesman för ambassaden ska brevet inte ses som ett hot utan som ett tydligt budskap om USA:s policy.

USA motsätter sig gasledningen genom Östersjön eftersom den ökar Europas beroende av Ryssland för energiförsörjning. Dessutom riskerar Nord Stream 2 att beröva Ukraina på livsviktiga inkomster som transitland för rysk gas.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har sagt att gasledningen bara är ett ekonomiskt projekt som kommer att säkra billigare och mer pålitliga gasleveranser.

Ryssland reagerar starkt på påtryckningarna och den tidigare ordföranden i den ryska dumans utrikesutskott Alexej Pusjkov skriver i en tweet att Trump använder "direkta hot" för att kunna sälja dyrare amerikansk gas till Europa.

ANNONS

Tyskland verkar också ha gjort vissa eftergifter gentemot USA genom att se över konstruktionen av terminaler för flytande naturgas (LNG) vid kusten.

Den ryska gasjätten Gazprom, som driver gasledningsprojektet, har samarbetsavtal med en rad europeiska företag, däribland Uniper, Wintershall, Engie, OMV och Shell.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Nord Stream

Gasledningen Nord Stream, som egentligen består av två ledningar, går genom Östersjön från Viborg i Ryssland till Lubmin i Tyskland och togs i drift 2011 och 2012.

Huvudägare är ryska Gazprom, där ryska staten är huvudägare.

Ledningarna kan transportera 55 miljarder kubikmeter gas om året.

Nord Stream 2, ytterligare två ledningar, ska öka kapaciteten till 110 miljarder kubikmeter gas.

Gazprom har slutit finansieringsavtal med bolagen Engie, OMV, Shell, Uniper och Wintershall för bygget.

Källa: Nord Stream

ANNONS