Volvo Cars i Torslanda.
Volvo Cars i Torslanda. Bild: Mia Höglund

Beskedet: Volvo Cars stänger Torslandafabriken – igen

Volvo Cars fabrik i Torslanda kommer hålla stängt under hela nästa vecka. Detta till följd av den globala halvledarbristen.
– Det är ett väldigt svårt läge just nu och det ändras från dag till dag, säger Maria Dagman på Volvo Cars pressavdelning.

ANNONS

Anställda på Volvo Cars fick beskedet på måndagsförmiddagen.

I nuläget ser det ut som att bandet står stilla under hela nästa vecka, alltså vecka 35, uppger Maria Dagman för GP.

Anledningen är den globala halvledarbristen, som pågått sedan i våras. Även fabriken i belgiska Gent stoppar tillverkningen.

Det är andra gången på kort tid som Volvo Cars tvingas stoppa produktionen. På tisdagen den 10 augusti meddelade fordonsjätten att produktionen skulle stå still från onsdagen den 11 augusti och veckan ut.

– Det är ett väldigt svårt läge just nu och det ändras från dag till dag, säger Maria Dagman.

Andra stoppet på kort tid

Anställda i fabriken kan under nästa vecka välja att arbeta med underhåll och utbildning, alternativt ta ut komp.

ANNONS

Hur stoppet påverkar bolaget finansiellt är ännu oklart och beror på i vilken utsträckning man kan ta igen produktionstappet på sikt.

Bolaget har sedan tidigare flaggat för framtida produktionsstopp.

När Volvo Cars i juli presenterade sitt resultat för första halvåret varnade vd Håkan Samuelsson för fortsätta leveransbekymmer av halvledare under andra halvåret.

– Vi ser inte att situationen med halvledare kommer förändras så mycket. Sannolikt kommer problemet kvarstå. Det gör det svårt för oss att öka vår försäljningsvolym, sa Håkan Samuelsson i samband med halvårsrapporten.

Han sa även att bristen påverkat bolagets försäljningstillväxt negativt.

– Vi hade kunnat sälja betydligt fler bilar än vi nu gjort, sa Håkan Samuelsson.

Fakta: Halvledare

Halvledare finns i nästan samtlig elektronik och används ibland som en synonym för kretskort.

Det vanligaste materialet för en halvledarkomponent är kisel. Detta eftersom kisel framställs via sand och därmed är vida tillgängligt. Att kretskort och komponenter tillverkas i ett halvledarmaterial gör att man till skillnad från rena metaller, som leder ström väl, kan kontrollera strömmen och signalerna i chipen.

Sydkoreanska Samsung, Taiwanesiska TSMC och amerikanska Globalfoundries är de tre största chiptillverkarna i världen. Dessa producerar kretskort på uppdrag av exempelvis grafikkortstillverkaren Nvidia, processorfabrikören Qualcomm och fordonstillverkare som Volvo och Volkswagen.

Källa: Per Stenström, professor i datorteknik, Chalmers, Thorvald Andersson, professor emeritus halvledarteknik Chalmers.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS