President Joe Biden talar till journalister utanför Vita huset på fredagskvällen, lokal tid.
President Joe Biden talar till journalister utanför Vita huset på fredagskvällen, lokal tid. Bild: Susan Walsh/AP/TT

Biden hoppfull om skulduppgörelse inom kort

USA:s president Joe Biden är hoppfull om att nå en uppgörelse med Republikanerna om USA:s skuldtak inom kort.
– Det är väldigt nära och jag är optimistisk, säger Biden.

ANNONS

De utdragna förhandlingarna mellan Republikanerna och Demokraterna pågick ännu sent på fredagskvällen vid den amerikanska kongressen.

– En förhandling pågår. Jag är hoppfull om att vi kommer att veta i kväll om vi når en uppgörelse, sade Joe Biden till reportrar vid Vita huset.

Bidens kommentarer kom efter det att finansminister Janet Yellen på fredagen valt att förlänga tidsfristen till 5 juni.

Om ingen överenskommelse nås före det datumet riskerar den amerikanska staten att tvingas ställa in sina utbetalningar, vilket många varnar för kan utlösa en ny finanskris.

Avgörande ögonblick

Tidigare under fredagen sade Republikanernas frontman Kevin McCarthy att framsteg skett i förhandlingarna men underströk att:

ANNONS

– Ingenting är klart förrän allt är klart.

McCarthy lämnade kongressen sent på kvällen, utan att ge någon ytterligare kommentar.

Förlängningen från den tidigare tidsfristen 1 juni kom sedan Yellen och finansdepartementet granskat de senaste ekonomiska beräkningarna om när finansdepartementet inte har tillräckligt med resurser för att betala den amerikanska statens räkningar.

Varnar för konsekvenserna

Yellen varnade samtidigt för att "svåra umbäranden väntar" om kongressen inte kommer fram till en lösning.

"Att vänta till sista minuten med att avbryta eller höja skuldgränsen kan orsaka allvarlig skada på företagens och konsumenternas förtroende, höja kortsiktiga lånekostnader för skattebetalarna och negativt påverka USA:s kreditbetyg", sade hon i ett brev till den republikanske talmannen Kevin McCarthy.

Finansministern träffade på fredagen Internationella valutafondens (IMF) chef Kristalina Georgieva, som varnade Yellen för den kris som världsekonomin skulle stå inför om inget avtal nås.

– Vi ser på den amerikanska finansmarknaden som ett ankare för det globala finansiella systemet och detta ankare måste hålla, sade Georgieva.

Fakta: USA-skulden slog i taket redan i januari

Formellt slog USA i skuldtaket – på 31 400 miljarder dollar – redan i januari. Men finansdepartementet har sedan dess kunnat betala för sig genom att skyffla runt befintliga resurser. Finansminister Janet Yellen har dock varnat för att det i början av juni inte längre går att hantera betalningarna på detta sätt.

Följdeffekterna skulle bli dramatiska och tvinga fram drastiska politiska åtgärder. De flesta räknar med att USA skulle anstränga sig till det yttersta för att fortsätta sköta sina räntebetalningar och amorteringar – för att undvika en katastrof på den globala finansmarknaden.

Åtstramningen som måste till utan nya lån skulle därför slå stenhårt mot pensionärer och andra mottagare inom USA:s socialförsäkringssystem och även innebära inställda betalningar till leverantörer och löpande verksamhet – inklusive försvaret. Detta scenario skulle skapa en djup recession i världens största ekonomi, enligt SEB:s ekonomer.

Källor: Bloomberg, SEB, The Wall Street Journal.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS