Grete Faremo, chef för FN-organet Unops, talar vid invigningen av ett nytt innovationscenter i Lund.
Grete Faremo, chef för FN-organet Unops, talar vid invigningen av ett nytt innovationscenter i Lund. Bild: Johan Nilsson/TT

Lund får FN-center för innovation

Lund blir den tredje platsen i världen där FN-organet Unops startar ett innovationscenter. Än så länge har det bara tre medarbetare, som senare ska utökas till nio. Men tanken är att samarbeta med andra aktörer och elektronikföretaget Sony är den första som nappar.

ANNONS

– Vi ska tillhandahålla expertis inom innovation och design, säger Stefan Andersson, platschef på Sony i Lund.

Totalt planerar FN-organet Unops (United Nations Office for Project Services) för 17 innovationscenter globalt.

Med hjälp av FN:s tentakler runtom i världen ska de ringa in konkreta problem som kräver innovativa lösningar och hitta uppfinnare och nystartade företag som kan åta sig utmaningarna.

Startup kan flyttas

– Om du tänker dig att du har en startup i till exempel Kongo, som inte har samma infrastruktur som här, men som har en jättebra idé med stor innovationshöjd, så ska vi kunna flytta den startupen från Kongo och hit, förklarar Jonas Svensson, chef för innovation och teknik inom Unops.

ANNONS

På motsvarande vis ska innovationscentret kunna hjälpa ett svenskt startup-företag som arbetar med ett problem med bäring på Kongo att flytta till Kongo för att arbeta med frågan på plats.

– Att uppnå hållbarhetsmålen kräver innovation, säger Unops vd Grete Faremo vid invigningen i Lund.

Utöver att ge stöd till enskilda företag och uppfinnare ska Unops även hjälpa utvecklingsländer att bygga upp sina egna innovationssystem.

– Vi ska bygga ekosystem för innovation i länder där det inte finns, säger Grete Faremo.

Placeras i forskningsby

Att centret hamnar i Lund beror till stor del på att forskningsbyn Ideon Science Park finns här, men även på närheten till Köpenhamn, där Unops har sitt huvudkontor.

Stefan Andersson vill inte avslöja hur mycket pengar Sony satsar på det nya samarbetet. Det är ingen kommersiell satsning, understryker han, utan ett led i att uppnå företagets strategiska mål att verka för miljö, teknik och samhälle.

– Det är klart att i förlängningen kan man hitta nya idéer och nya möjligheter, men det är inte det kommersiella som är huvudsyftet.

Cecilia Klintö/TT

Centret inhyses i forskningsbyn Ideon Science Park i Lund.

Sedan tidigare finns ett sådant center i Kina och ett i Antigua, totalt är planen att det ska bli 17 stycken.

Målet är att skapa ett globalt innovationsnätverk för små och medelstora företag som har lösningar med fokus på problem inom Agenda 2030, 17 globala mål för en utveckling som är ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar

De företag som väljs ut får hjälp med affärsutveckling och tillgång till en internationell investeringsfond. De ska kunna bli aktuella för FN-upphandlingar.

Källor: Ideon Science Park och Regeringskansliet

ANNONS