Ta höjd för högre bolåneränta. Arkivbild.
Ta höjd för högre bolåneränta. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Räntehöjning kostar tusenlappar

Riktningen verkar given. Tidpunkten är mer oklar. Så också storleken. Men en sak är säker – även en måttlig räntehöjning kostar någon tusenlapp i månaden. Efter Riksbankens signal är det läge att rusta sig, enligt privatekonomen.

ANNONS

I dag ligger snitträntorna på bolån runt 1,3-1,4 procent hos bankerna. Så billigt har det i princip aldrig varit att låna historiskt. Men nu gör de flesta experterna bedömningen att botten är passerad – och för första gången på länge flaggar även Riksbanken för att den ser en räntehöjning, om än ganska långt bort fortfarande, om tre år enligt onsdagens räntebesked.

Men Riksbanken har haft fel förut. Med rejält stigande inflation börjar fler och fler tvivla på dess prognoser.

– Ingen vet. Det är budskapet till hushållen, att vara förberedd på alla eventualiteter, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Dubbelt så dyrt i storstan

Baserat på snittlånens storlek i några olika städer har försäkringsbolaget räknat på effekterna av en räntehöjning till två procent, från dagens nivå på dryga 1,3 procent, på respektive ort.

ANNONS

Det ensamstående hushållet i Stockholm får då se lite drygt 900 kronor försvinna i räntehålet varje månad. Motsvarande göteborgare blir knappt 800 kronor fattigare, medan en ensamstående på en genomsnittlig mindre ort får räkna med i storleksordningen 450 kronor mer i månatliga räntekostnader. Om bolåneräntan skulle stiga till tre procent får man lite mer än dubbla beloppen.

Otrogen lönar sig

Men det finns fler orosmoln för boendekalkylen, enligt Emma Persson. I exemplen ovan har effekterna av ränteavdraget inkluderats. Det finns en diskussion bland politikerna, även om de är upptagna med annat nu, att trappa ner ränteavdraget. Arbetslöshet kan slå till och rejält dyrare uppvärmningskostnader är redan ett faktum.

– Många har vant sig vid låga räntor, se det här som en påminnelse om att räntan kan vara på väg upp. Hemläxan att göra är att räkna på sin privatekonomi, hur sårbar är den? säger Emma Persson.

Och räntan är inte ristad i sten. Jämför låneavtalen mellan banker. Att sitta still ger sällan den lägsta räntan.

– Det får man inte alltid om man är lång och trogen kund, säger Emma Persson.

Siffrorna avser räntekostnad per månad, där effekten av ränteavdraget är medtaget. Lånen baseras på Finansinspektionens studier. Källa: Länsförsäkringar

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS