Riksbanken höjer styrräntan med 0,75 procentenheter till 2,50 procent
Riksbanken höjer styrräntan med 0,75 procentenheter till 2,50 procent Bild: Johan Hallnäs

Styrräntan på väg mot tre procent

Ytterligare en räntehöjning och dessutom förvarning om att ännu fler nu väntar.
Det blev Stefan Ingves avskedsbesked som riksbankschef.
Marknaden tvivlar dock på att Ingves efterträdare kan fortsätta trycka på räntegasen i utlovad takt.

ANNONS
|

Förra gången blev det en gigantisk höjning med 100 punkter, den här gången 0,75 procentenheter som för styrräntan upp till 2,5 procent – den högsta nivån sedan finanskrisen 2008.

Prognosen för svensk ekonomi målas samtidigt upp i allt dystrare färger av Riksbanken. Inflationen är fortsatt besvärande hög, samtidigt som man ser hur den ekonomiska tillväxten bromsar in mer än vad man tidigare bedömt.

– Inflationstrycket är lite högre än vad vi bedömde i september. Då behöver vi vara observanta och försiktiga så att vi får ned inflationen nästa år, förklarar Ingves beslutet.

Under 2022 har Riksbanken och Ingves gått från en nollränta till dagens nivå. Samtidigt har dock inflationstrycket visat sig vara allt mera segdragen, i den senaste SCB-mätningen 9,3 procent vilket är långt är över Riksbankens mål på 2,0 procent. Ingves betonar också att osäkerheten för världsekonomin är fortsatt hög och allt detta är en prognos – inget löfte.

ANNONS

– Det här är en sådan ovanlig episod där vi under lång tid först fick kämpa med låg inflation och därefter en kraftigt stigande inflation. Det här är ett händelseförlopp som ingen i dag levande har tränat på tidigare när det gäller penningpolitik, säger han.

Styrräntan bedöms nu ligga strax under 3 procent fram till slutet av 2025 – så långt fram som Riksbanken blickar i nuläget.

Tidigare prognos var en räntehöjning till 2,5 procent nästa år.

Ingen sänkning i sikte

Med andra ord, svenska hushåll kan inte räkna med någon räntesänkning på länge, tvärtom, det kommer fler höjningar än tidigare bedömning.

Från chefsekonomhåll är man dock tveksam om Ingves efterträdare Erik Thedéen och direktionen kommer att kunna fortsätta på samma linje. Detta samtidigt som Riksbanken flaggar för att den ekonomiska tillväxten i Sverige blir allt svagare.

– Det tror jag är för mycket, svensk ekonomi viker nu. Det är inte säkert att den blir av, och om den blir det, är det inte bra för svensk ekonomi, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth om en eventuell kommande räntehöjning.

Swedbank och prognoschefen Andreas Wallström tror visserligen på en räntehöjning i februari med 50 punkter men att Riksbanken sedan kommer tvingas till sänkningar.

– Det här kommer slå hårt mot svensk ekonomi och fastighetssektorn inte minst. Det tillsammans med en prognos att inflationen nästa år kommer sjunka gör att vi tror Riksbanken kommer sänka räntan om ungefär ett år, säger han till TT.

ANNONS

Toppar 2024

I stället för 2,8 procent som Riksbanken bedömer tror Swedbank därmed att styrräntan toppar på 2,25 procent under 2024.

Oavsett väntar dock fortsatt utmaningar i närtid för de svenska hushållen med framförallt höjda boendekostnader. Det är Ingves medveten om, dock inte speciellt oroad.

– Vi räknar med att hushållen klarar sig av det här. Vi kommer dock ganska snart närma oss det läge där vi närmar oss de ränteutgifter vi hade på 90-talet. Det är inte så att det påverkar bostadsmarknaden att det kan vara en jättekris men det påverkar konsumtionen och vi räknar med en krympande inflation nästa år.

Stefan Ingves har levererat sitt sista räntebesked.
Stefan Ingves har levererat sitt sista räntebesked. Bild: Fredrik Sandberg/TT
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS