Priset på potatis som köps i lösvikt har stigit med 27 procent mellan maj 2018 och maj i år. Arkivbild.
Priset på potatis som köps i lösvikt har stigit med 27 procent mellan maj 2018 och maj i år. Arkivbild.

Dyrare att fira midsommar

Priset på midsommarbuffén gräver ett djupare hål än vanligt i plånboken i år. Av livsmedlen som brukar serveras på midsommar sticker potatis ut med störst prisuppgång.

ANNONS
|

Priset på potatis som köps i lösvikt har stigit med 27 procent mellan maj 2018 och maj i år. En viss säsongseffekt märks alltid vid den här tiden på året då den första färskpotatisen släpps, men det motiverar inte hela prisuppgången.

- Vi påverkas fortfarande av den torra sommaren förra året. Potatisskörden blev låg, det blev lite vinterpotatis till 2019 och det påverkar fortfarande prisnivåerna, säger Marcus Widén, seniorekonom på SEB.

ANNONS

Priserna på grönsaker har stigit 35 procent från april förra året.

Sedan är det normalt att priserna på vissa varor, som färskpotatis och jordgubbar är extra högt tidigt på säsongen och runt högtiden då det är extra stort fokus på just de varorna.

Dyrare spannmål

Livsmedel har under många varit en kategori där prisuppgångarna generellt har varit högre än den allmänna prisutvecklingen, enligt Marcus Widén, och har varit det under många år. Men förra årets torka utmärker sig lite extra på flera varor.

Spannmålspriserna har stuckit iväg vilket även har påverkat priset på exempelvis hårdbröd som är cirka fem procent dyrare i år än i fjol. Även ölpriserna har stigit. Priset på lättöl har ökat med sex procent och folköl ökade med drygt tre procent.

Lågt utbud av mjölk

Ett lågt utbud av mjölk internationellt har under en tid ökat pristrycket på mejeriprodukter, särskilt fetare varor som smör och grädde som kräver stor åtgång av mjölk.

- Nu är det hög ökningstakt på oljor och fetter, fem till sju procent i årstakt. Men samtidigt är det lägre än för ett år sedan då ökningstakten var 20 procent, säger Marcus Widén.

ANNONS

Några varor går mot strömmen och sjunker något. Det gäller exempelvis hårdost och sillkonserver som sjunkit 0,6 procent respektive 0,5 procent i pris.

- När det gäller fisk generellt så är det en förhållandevis hög prisökning och där sticker verkligen sillen ut i år. Det är priset på annan färsk fisk som stuckit iväg under 2019, säger Marcus Widén.

TT

Fakta: Prisutveckling på midsommarmat

Prisutveckling mellan maj 2018–maj 2019.

Källa: SCB

ANNONS