FI: Kommer alltid se problem med penningtvätt

Penningtvättskandaler har sänkt en skugga över bankvärlden den senaste tiden. Trots strängare regler, bättre kontrollfunktioner och en ökad medvetenhet är problemen svåra att helt komma åt, enligt Finansinspektionen (FI).

ANNONS
|

Miljardbelopp har tvättats via Danske banks estniska verksamhet och Nordea har anmälts för misstänkt penningtvätt av stora belopp kopplat till rysk verksamhet. Det väcker frågor om hur bankernas kontrollsystem fungerar.

- Vi kommer alltid se problem med penningtvätt i världen. Det finns en nollvision, men man kommer aldrig lyckas med det, säger Christian Lynne Wandt, avdelningschef för penningtvätt på FI, vid en pressträff.

FI är den myndighet som bedriver tillsyn över att de svenska bankerna och finansiella instituten gör det de ska för att motverka penningtvätt. Bankerna ska rapportera misstänkta transaktioner till Polismyndigheten.

ANNONS

- Syftet med vår tillsyn är att se till att bankerna begränsar riskerna, att de har så bra system som möjligt för att bekämpa penningtvätt, säger Karin Lundberg, chef för FI:s tillsyn av stora banker.

Ökad medvetenhet

Men trots att arbetet går framåt går det aldrig att garantera full kontroll över alla bankernas miljontals kunder och deras enorma mängd transaktioner, anser Karin Lundberg.

- Det skulle vara som att garantera att det inte finns någon kriminalitet i samhället, säger hon.

Problemen med penningtvätt har stått högt på agendan under många år. Senast i augusti 2017 skärptes kraven på de finansiella instituten i Sverige med en ny lag.

- Generellt har regelverket stärkts upp ordentligt de senaste åren. Våra resurser har ökat och bankernas medvetenhet har ökat kraftigt. Vi är definitivt på en bättre plats i dag än vi var för några år sedan, säger Karin Lundberg.

ANNONS

Bankerna prioriterade

De senaste årens uppmärksamhet kring penningtvätt har bidragit till den ökade medvetenheten, enligt Lundberg. Och bankerna har tvingats upprätta bättre kontrollfunktioner. Bankernas egna kontrollsystem är en förutsättning för att FI ska ha möjlighet att göra sina kontroller.

- Vi gjorde ett par ingripanden i den här frågan för ett par år sedan. Bland annat fick Nordea och Handelsbanken sanktion och det tror jag visade vilket stort allvar vi tar de här frågorna på, säger Karin Lundberg.

Hon tycker att det är viktigt att poängtera att FI:s uppgift inte är att bedriva brottsutredningar. Danske bank står inte under svensk tillsyn och FI vill inte kommentera enskilda ärenden.

- Vi bedriver en kontinuerlig tillsyn över penningtvätt och storbankerna är alltid högst upp när det gäller hur vi prioriterar resurser. Men enskilda penningtvättsbrott ligger inte under oss, säger Karin Lundberg.

ANNONS

Rättad: I en tidigare version av den här texten fanns en felaktig uppgift om till vilken myndighet bankerna ska rapportera misstänkta transaktioner.

TT

Fakta: Utredningar om penningtvätt

2018: Misstankar mot Nordea avseende penningtvätt har väckts i spåren av Danske bank-härvan. Uppgifter kommer från den ryska hedgefonden Hermitage Capital Management, som figurerar i penningtvätthärvan kring Danske banks affärer i Estland. Hermitage uppger att man har identifierat misstänkta betalningar på 175 miljoner dollar till 365 konton hos Nordea. Det ska röra sig om konton i Nordeas verksamheter i Sverige, Danmark, Finland och Norge. Ett brottsnätverk ska ha skickat pengarna via Danske banks estniska filial och litauiska Ukio Bank. En anmälan från Hermitage Capital har skickats bland annat skickats till svenska Ekobrottsmyndigheten och Åklagarmyndigheten.

Enligt en rapport av oberoende experter, beställd av Danske bank, ska över 6000 misstänkta kunder ha använt Danske banks filial i Tallinn för vad som kan vara penningtvätt under åren 2007–2012. Totalt rör det sig om transaktioner för 200 miljarder euro (2100 miljarder kronor), varav en stor andel antas handla om penningtvätt. Danske banks Estlandsaffärer utreds av estniska, danska och amerikanska myndigheter.

2016: Nordea utreds för penningtvätt i flera ärenden Danmark. Bland annat efter uppgifter om att banken ska ha levererat kontanter till kriminella växlingskontor.

2015: Finansinspektionen bötfällde Nordea och Handelsbanken för omfattande brister kring reglerna för penningtvätt. Nordea fick då betala 50 miljoner kronor i straffavgift och Handelsbanken fick betala 35 miljoner kronor.

ANNONS