Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) tar en selfie med Tysklands finansminister Olaf Sholz och Kanadas motsvarighet William Morneau.
Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) tar en selfie med Tysklands finansminister Olaf Sholz och Kanadas motsvarighet William Morneau.

Finansministern: Britterna måste bestämma sig

Brexit och handelskonflikten mellan USA och Kina bromsar världsekonomin, enligt IMF. Finansminister Magdalena Andersson (S) vill inte svara på om Sverige kan acceptera att britterna får ännu mer tid på sig att lösa frågan.

ANNONS
|

Under helgen har finanisminister Magdalena Andersson (S) deltagit i ett toppmöte med Internationella valutafondens (IMF) chef Christine Lagarde, andra länders finansministrar och representanter för olika handelsorganisationer.

Omfattande ämnen togs upp, som hur världsekonomiska klyftor ska jämnas ut och tillväxt fortsätta i en tid då toppen på högkonjunkturen verkar nådd. Men hetast diskussion blev det om handelsfrågor – särskilt brexit och handelskonflikten mellan USA och Kina.

- Där lades störst tyngdpunkt. Många menar ju att det är den största förklaringen till varför världsekonomin avtar. För det är klart, är det osäkert hur du kan handla i framtiden då avvaktar du med investeringen, säger Magdalena Andersson och understryker behovet av att dämpa konfliktnivån.

ANNONS

"En hypotetisk fråga"

Storbritannien skulle vid det här laget ha lämnat EU, men britterna har på nytt fått utträdesdatumet framskjutet och har till den 31 oktober på sig att komma överens om ett utträdesavtal. Magdalena Andersson tycker, som Sverige uttryckt tidigare, att det är viktigt att få till ett ordnat utträde.

- En hård brexit skulle vara dåligt för framför allt Storbritannien men också för alla oss andra som handlar med Storbritannien.

TT: Kan man skjuta på datumet hur länge som helst för att få det här ordnade utträdet?

- Det är en hypotetisk fråga. Vad som händer efter den 31 oktober är för tidigt att börja spekulera om nu, säger hon.

- Nu har man sett till att skapa lite mer marginal och sett till att man inte behöver jaga deadlines hela tiden. Det handlar mycket om att britterna måste bestämma sig för vad de vill, säger Magdalena Andersson.

ANNONS

Tar inte ställning

Vad gäller frågan om handeln mellan USA och Kina säger finanisministern att konflikten påverkar även svenska företag negativt på grund av Sveriges ställning som exportnation. Hon säger att Sverige inte tar parti för något av länderna.

- Vi tar inte ställning på det sättet, däremot så är vi bekymrade över de spänningar som finns i handeln och de tullar som har påförts från båda sidor. Det är naturligtvis något som påverkar USA och Kina, men många handelskedjor är globala.

Under helgen hölls även ett rundabordssamtal mellan ländernas finansministrar där man beslutade att bilda en ny koalition, kallad Helsingforsinitiativet, för att utbyta erfarenheter om hur klimatutsläppen ska minska. Där har länderna skrivit under en rad principer.

- När vi gör den här klimatomställningen så måste alla människor vara med på den. Det handlar inte om att några få ska köpa elbilar och elcyklar, säger Magdalena Andersson.

ANNONS
TT

ANNONS