Styrelsen för Oasmia, som utvecklar cancerläkemedel för både människor och djur, polisanmäler misstänkta transaktioner som gjorts i bolaget. Arkivbild.
Styrelsen för Oasmia, som utvecklar cancerläkemedel för både människor och djur, polisanmäler misstänkta transaktioner som gjorts i bolaget. Arkivbild.

Läkemedelsbolag rasade efter polisanmälan

Läkemedelsbolaget Oasmia Pharmaceutical har beslutat att anmäla ett antal misstänkta transaktioner som gjorts i bolaget till Ekobrottsmyndigheten (EBM). Aktien störtdök på Stockholmsbörsen.

ANNONS
|

Det är en snårig härva som håller på att nystas upp i Oasmia, som efter en infekterad ägarstrid och en stormig extrastämma i mars fick en ny styrelse.

I fokus är bland annat en utbetalning 2017 på 10,5 miljoner kronor från Oasmia till ett externt bolag för ett nytt patent och förlängning av befintliga patent.

- Om det handlar om att någon har plockat pengar ur bolaget på ett otillbörligt sätt är det så klart väldigt allvarligt, säger Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna.

ANNONS

- Det är mycket pengar oavsett, men för ett bolag som Oasmia är det väldigt mycket pengar, tillägger han.

Misstänkta transaktioner

Beskedet om en EBM-anmälan av misstänkta transaktioner sänkte i den inledande fredagens börshandel Oasmias aktie med över 20 procent. Nedgången hade vid stängning dämpats till cirka 18 procent.

Styrelsen beskriver i en senarelagd delårsrapport hur ett separat bolag registrerat på en tidigare styrelseordförande i Oasmia och en honom närstående fått mångmiljonbelopp för patent från Oasmia, men att patenten trots det inte har registrerats på Oasmia.

- Den potentiella brottsrubriceringen får komma från relevanta myndigheter, inte från oss, säger Jörgen Olsson, Oasmias styrelseordförande, till TT.

Han tillägger att det är transaktionerna i sig som ser tveksamma ut, inte patenten. Detta budskap förmedlas även i delårsrapporten.

"Oasmia har de nödvändiga rättigheterna till de patent som ligger till grund för bolagets verksamhet. Det är emellertid oklart varför patentregistreringen aldrig publikt har överförts till Oasmia från den registrerade ägaren Ardenia Investment", skriver Oasmia i sin delårsrapport.

ANNONS

Särskild granskningsman

Oasmia, som i samband med fredagens rapport även utser Sven Rohmann till ny vd, har i en skatterevision dessutom hittat "många tvivelaktiga transaktioner" som inte redovisats och som nu kommer att anmälas till EBM.

Oasmias styrelse har utsett en särskild granskningsman, som ska gå igenom de misstänkta affärerna och rapportera sina slutsatser till Oasmias ägare inför bolagets planerade årsstämma den 26 september. Styrelsen har samtidigt beslutat att utreda om aktien i Oasmia ska avnoteras från börserna i Frankfurt och New York.

"Medan slutliga beslut kommer att fattas först efter att granskningen är klar är det sannolika resultatet att Oasmia kommer att avnoteras från båda börserna och kommer att avsluta amerikansk myndighetsrapportering före utgången av 2019", skriver Oasmia i delårsrapporten.

TT

Fakta: Ökad förlust för Oasmia

Läkemedelsbolaget Oasmia, noterat på den så kallade Midcap-listan på Stockholmsbörsen, redovisar en förlust före skatt på 48,7 miljoner kronor för fjärde kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår, avslutat i april. Under motsvarande period ett år tidigare låg förlusten på 32,1 miljoner kronor.

Omsättningen minskade till 266000 kronor, från 843000 i fjol.

Nästa kvartalsrapport ska redovisas den 6 september, inför Oasmias årsstämma den 26 september.

ANNONS