SAS piloter strejkade mellan 26 april och 2 maj. Arkivbild.
SAS piloter strejkade mellan 26 april och 2 maj. Arkivbild.

SAS nobbas strejkersättning

SAS blir snuvat på hundratals miljoner kronor i konfliktersättning. Orsaken är att flygbolaget i uppgörelsen med de strejkande piloterna överskred det så kallade lönemärket.

ANNONS
|

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv sätter ner foten och kommer inte att betala ut någon konfliktersättning till SAS efter pilotstrejken, enligt ett pressmeddelande från flygbolaget. Hur mycket pengar det skulle ha handlat om vill varken SAS eller Svenskt Näringsliv svara på.

- Det finns ingen sådan uträkning, någon sådan process hann aldrig påbörjas, säger Svenskt Näringslivs presschef Peter Isling.

ANNONS

SAS hänvisar i sin tur till kommande delårsrapport.

Hundratals miljoner

Analytiker på danska Sydbank har tidigare beräknat att den sju dagar långa strejken kostade SAS 60–80 miljoner kronor om dagen. Enligt uppgifter till Ekot uppskattas strejknotan för den svenska verksamheten till cirka 250 miljoner kronor – en kostnad som Svenskt Näringsliv tidigare sagt att man skulle kompensera. Nu får SAS alltså klara sig utan ersättning från arbetsgivarnas konfliktfond.

För att få konfliktersättning krävs att avtalet som tecknats mellan parterna ryms inom det så kallade märket för 2019. Märket, det vill säga vad övriga parter på arbetsmarknaden har enats om i löneökningstakt, ligger på 2,3 procent för 2019. Enligt avtalet mellan piloterna och SAS blev löneökningen 3,5 procent 2019. Längre fram än så finns ännu inget märke eftersom nuvarande treåriga löneavtal på arbetsmarknaden löper ut i början av 2020.

Beklagar beslutet

Huruvida SAS erkänner att man brutit mot märket är oklart. Men indirekt antyder flygbolaget att man hållit sig inom den tillåtna ramen. Enligt företaget hamnade pilotavtalet på totalt 4,37 procent i kostnadsnivå för hela treårsperioden, 2019–2021, vilket kan jämföras med märket för 2017, 2018 och 2019 som låg på totalt 6,5 procent på den svenska arbetsmarknaden.

När avtalet skrevs under angavs dock att piloterna skulle få tre procent 2020 och fyra procent mer i lön 2021.

ANNONS

"Svenskt Näringsliv motiverar sitt beslut med att SAS genom att teckna ett treårsavtal inte uppfyller kraven för konfliktersättning eftersom märket för åren 2020–2021 ännu inte är satt", står det i pressmeddelandet från SAS som inte vill kommentera beskedet närmare.

"SAS respekterar men beklagar beslutet", fortsätter flygbolaget.

TT

ANNONS