Kött- och spannmålsproduktionen står still och mjölkproduktionen krymper – men landets grönsaksodling är rekordstark.
Konsumtionen av frukt och grönt växer, en bidragande orsak till att produktionen – räknat utifrån produktionsvärdet i löpande priser – har ökat med mer än 50 procent på tio år, rapporterar ATL. Bland de grödor som ökar finns gurka, lök och morötter.
- Debatten om Sveriges importberoende på livsmedelssidan har också ökat efterfrågan, säger Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert på LRF, till tidningen.
Produktionsvärdet för grönsaker steg från 1540 miljoner kronor år 2007 till 2380 miljoner kronor tio år senare. Enligt Jordbruksverket är värdet för svensk bär- och grönsaksodling tillsammans nu drygt 5,3 miljarder kronor – en rekordnotering.
En bidragande orsak till produktionsökningen är att företagen blivit större och färre och fått stordriftsfördelar.