Ekobrottsmyndigheten genomför just nu en polisrazzia mot Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg.
Ekobrottsmyndigheten genomför just nu en polisrazzia mot Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg.

Swedbank misstänks för grovt svindleri

Förundersökningen mot Swedbank har utökats och omfattar nu även misstankar om grovt svindleri, uppger Ekobrottsmyndigheten – som på onsdagen också genomförde en razzia mot bankens huvudkontor.

ANNONS
|

På kvällen kom de nya misstankarna. "Den 27 februari i år meddelade Ekobrottsmyndigheten (EBM) att en förundersökning mot Swedbank hade inletts gällande obehörigt röjande av insiderinformation. Den förundersökningen har nu utvidgats, både vad gäller tidsperiod och en ytterligare brottsmisstanke – grovt svindleri", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

EBM granskar uttalanden och annan information som lämnats av Swedbank från den 23 oktober i fjol till och med den 20 februari i år. "Den fortsatta utredningen får visa om det är fråga om ett svindleri och vem eller vilka som i så fall kan hållas ansvariga", säger chefsåklagare Thomas Langrot i pressmeddelandet.

ANNONS

Just den 23 oktober 2018 försäkrade vd Birgitte Bonnesen i en intervju med TT att Swedbank inte hittat några oegentligheter i den egna verksamheten.

- Vi har gått igenom allting, sade hon.

Razzia hela dagen

Razzian, som gällde misstankarna om insiderbrott, pågick från onsdagsmorgonen fram till kvällen. Ett antal personer från EBM deltog vid tillslaget.

Ingen greps eller delgavs misstanke om brott, men fynd har gjorts på platsen enligt EBM:s pressavdelning.

- Jag kan bekräfta att man har beslagtagit något på plats, men jag kan inte kommentera vad det rör sig om eller om bevisningen har stärkts. Det görs alltid beslag vid ett tillslag, att man har gjort det är inget ovanligt, säger Niklas Ahlgren, presskommunikatör vid myndigheten.

Några poliser syntes under onsdagen inte till utanför Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg. Men på plats träffade TT Peter Nilsson som jobbar på banken. Han säger att tillslaget är "ganska överraskande", men att han successivt börjar förstå magnituden av skandalen. Han tror inte att Birgitte Bonnesen kan sitta kvar.

ANNONS

- Men det som är av större vikt för mig som arbetstagare är om det nu blir stora böter, och vad som kommer att hända med oss som jobbar här då.

"Väldigt tuff dag"

Bonnesen säger i ett uttalande på onsdagskvällen att hon ska göra allt för att hantera läget. "Det här har varit en väldigt tuff dag för Swedbank, våra medarbetare och aktieägare", heter det i ett pressmeddelande från banken.

Hon bekräftar också att misstankar om olovligt röjande av insiderinformation och grovt svindleri riktats mot banken. Men hon understryker att ingen individ eller juridisk person hittills delgivits misstanke om brott.

Aktiespararnas vd Joacim Olsson är mycket kritisk och närmast kräver att storägarna nekar Swedbanksledningen ansvarsfrihet på bolagsstämman.

- En bank som i princip dagligen i en månads tid har varit föremål för nya avslöjanden om misstänkt penningtvätt, läckor, lögner till amerikanska myndigheter och som aktivt har försökt att inte sprida klarhet kan inte få ansvarsfrihet på en stämma dagen efter att bankledningen har utsatts för en razzia, säger han.

ANNONS

- Nu är det too much. Jag tycker att alla frågor nu borde riktas mot de större ägarna av banken inför morgondagens bolagsstämma. Vad krävs för att ni inte ska bevilja ansvarsfrihet? Måste himlen falla ner?

Straffades på börsen

Tillslaget genomfördes av poliser från EBM:s finansmarknadskammare med anledning av den pågående förundersökningen om misstänkt insiderbrott som inleddes i februari. Det handlar om uppgifter om att storägare fick förhandsinformation om SVT:s granskning om den misstänkta penningtvättskandalen i Baltikum.

Räden mot Swedbanks huvudkontor har ingenting att göra med den amerikanske affärsmannen Bill Browders polisanmälan om misstänkt penningtvätt, säger den ansvarige åklagaren i det ärendet.

Inget beslut är fattat ännu om eventuell förundersökning i det fallet, säger åklagare Per Håkan Larsson vid Ekobrottsmyndigheten till TT.

Swedbankaktien backade under onsdagen nästan tolv procent på Stockholmsbörsen.

TT
ANNONS