Förhandlingarna mellan SAS och de strejkande piloterna pågår i Oslo. Arkivbild.
Förhandlingarna mellan SAS och de strejkande piloterna pågår i Oslo. Arkivbild.

Uppgifter: SAS-konflikt närmare en lösning

Efter nästan sju dagars strejk ser SAS-konflikten ut att närma sig en lösning. Flera norska medier erfar att endast formalia återstår. Svenska pilotfacket kommenterar inte.

ANNONS
|

Förhandlingarna mellan parterna har pågått i över ett dygn. Vid 15-tiden på torsdagen rapporterar norska medier att konflikten är nära en lösning. Nu återstår endast formalia, erfar NRK och NTB.

"Inga kommentarer"

På norska flygplatsen Gardemoen har strejkvakterna tagit av sig strejkvästarna och en av dem, som NRK talar med, uppger att det handlar om att strejken är över. Några officiella bekräftelser har dock inte kommit ännu.

Svensk pilotförening vill inte kommentera uppgifterna.

"Inga kommentarer", skriver Wilhelm Tersmeden, ordförande för SAS-sektionen på Svensk pilotförening, i ett sms till TT angående att parterna ska ha nått enighet.

ANNONS

- Vi kan varken bekräfta eller dementera. Det är den information vi har fått från Norge, säger Rebecca Rosenvinge, kommunikationskoordinator på Svensk pilotförening, till TT.

Ökad optimism

Jan Sjölin, medlare vid svenska Medlingsinstitutet, som medlat i förhandlingarna mellan Svensk pilotförening och Svenska flygbranschen, har ännu inte fått några signaler från Oslo.

- Jag har inte hört ett ljud. Men det är säkert ett bra tecken. Det betyder att de håller på och förhandlar, säger han till TT.

Norska pilotfackets ordförande Yngve Carlsen sade under förmiddagen att han var optimistisk gällande förhandlingarna, rapporterar VG.

- Jag kan inte säga något om tidsaspekten och jag överlåter till den nationella medlaren att uttala sig om medlingen. Men jag är mer optimistisk än i går, sade Yngve Carlsen, på väg in till Norges nationella medlares kontor.

ANNONS

Han hoppas på en lösning under dagen.

SAS aktiekurs lyfter på börsen och har vid 15-tiden stigit 7–8 procent.

Inställda avgångar

De 1400 piloterna i Sverige, Danmark och Norge har samma arbetsgivare och förhandlingsorganisation.

Under torsdagen har SAS ställt in totalt 709 avgångar, vilket beräknas drabba 54000 passagerare. Hittills har mer än 320000 resenärer påverkats av strejken.

Med start på onsdagen ska 900 kabinanställda och 70 lastare gradvis permitteras i den norska verksamheten. Bakgrunden är att SAS inte längre kan sysselsätta personalen.

I Sverige permitteras inte övrig personal som drabbas av strejken. Här omdisponeras i stället sysslolös personal till andra arbetsuppgifter. Det kan exempelvis betyda att kabinpersonal får arbeta på en flygplats tillfälligt.

TT

Fakta: Konflikt om kollektivavtalet

Före förhandlingarna sade SAS upp särskilda avtal mellan bolaget och piloterna gällande samverkan, produktion, karriärvägar och regler för anställningstid.

Piloterna anser bland annat att de lönemässigt har hamnat efter sina kolleger i andra bolag. En annan huvudfråga rör förutsägbarheten när det gäller arbete och fritid.

Den 2 april, efter att förhandlingarna brutit samman, varslade SAS piloter i Danmark, Norge och Sverige om strejk med start 26 april vid midnatt, om ingen lösning nåtts.

På kvällen den 25 april lade medlarna i Sverige fram ett bud till parterna. Budet innehöll, enligt arbetsgivaren, att fler piloter ska kunna påverka och överblicka ett mer förutsägbart schema, samt få en löneökning på 2,3 procent. Fackets krav har beräknats innebära en löneökning på 13 procent.

Piloterna sade nej till budet, medan arbetsgivaren sade ja.

Efter att förhandlingsfristen löpt ut vid midnatt fortsatte de norska och danska parterna förhandlingarna på övertid, men på morgonen den 26 april meddelade norska och danska medier att även de piloterna tas ut i strejk.

ANNONS