Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nystart. Företaget Swedfoam tillverkade instrumentpaneler till Saab 9-3 innan konkursen 2014. Nu startar bolaget AIPS upp verksamheten igen.

Nevs återstartar konkurssatt fabrik

Efter Nevs kris för två år sedan tvingades Tidaholmsföretaget Swedfoam ansöka om konkurs. Nu återupptar Nevs tillverkningen av instrumentpaneler i företagets gamla lokaler, via bolaget Automotive Interior Parts Sweden AB (AIPS).

Nevs skuld på cirka fyra miljoner kronor tvingade Tidaholmsföretaget Swedfoam att avbryta sin pågående rekonstruktion och ansöka om konkurs i slutet av 2014.

Företaget hade fram tills dess tillverkat instrumentpaneler till Saab 9-3 och bilinredning, och hade Nevs som huvudkund sedan starten 2012. 95 procent av verksamheten var riktad mot Trollhättan.

När Nevs sedan köpte konkursboet bildades dotterbolaget AIPS. Det är de som nu återupptar tillverkningen i de gamla lokalerna i Tidaholm där maskinerna och produktionslinan finns kvar.

– Med start under hösten 2017 kommer vi i första hand att via Nevs i Trollhättan, leverera instrumentpaneler till de elbilar som tillverkas i den kinesiska fabriken, säger AIPS vd Roger Polep.

När produktionen av nya modeller kommer igång vid fabriken i Trollhättan kommer leveranser att ske även dit. På sikt är det tänkt att tillverkningen på AIPS ska rikta in sig även till andra kunder än Nevs.

– Det här betyder väldigt mycket för Tidaholm. Vi kan bevara en historik och den tidigare kompetensen från att ha tillverkat instrumentpaneler sedan 1956, säger Roger Polep.

Uppstarten av verksamheten är igång sedan i maj. Enligt Polep kommer nystarten att innebära totalt cirka 40 nya arbetstillfällen i Tidaholm, tio av dessa är redan på plats.

– Vi håller på att bygga upp en komplett organisation från grunden och rekryterar successivt. När vi uppnår full produktion i slutet av nästa år räknar vi med att ha anställt cirka 30 montörer.

AIPS i Tidaholm kommer också att fungera som ett utvecklingscentrum för säkerhetslösningar i form av bland annat krockkuddesystem, i samarbete med Nevs.