Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Så påverkas Trollhättan när Nevs bygger fabrik i Kina

Nevs bygger komplett fabrik i Kina – och flyttar delar av produktionen i Trollhättan dit.

 

 

Biltillverkaren Nevs kommer att bygga en komplett fabrik i Kina, rapporterar P4 Väst. Detta innebär att färre bilbyggare än förväntat kommer att anställas i Trollhättan, där man först planerade att anställa 200 personer. Nu blir det alltså färre än så och det är inte klart när de ska anställas.

Läs också: Nevs rekrytering av bilbyggare dröjer

– Det är ett stort och omfattande projekt och vi tittar över planen kontinuerligt. Projektgruppen har en dialog med myndigheterna i Kina, ägare och styrelse, säger Ulrika Hultgren, presschef på Nevs.

Hon tycker inte det är någon stor förändring att bygga färdigt hela fabriken i Kina innan monteringsarbetet påbörjas. Beslutet togs redan för ett par veckor sedan.
– Nu arbetar vi med kompetensöverföring till Kina.

En förserieproduktion, eller provproduktion, av elbilen som bygger på 9-3 kommer att ske i Trollhättan och ett antal målade karosser kommer att tillverkas. Hur många och när, kan inte Ulrika Hultgren svara på ännu.

Tidigare har Nevs sagt att 200 personer ska anställas under hösten för att bygga karosserna.
– Vi säger inte upp någon personal. I dag arbetar 850 till 900 personer i Trollhättan för oss och dessa förändringar av planen gör vi för att lyckas på lång sikt. Vi måste fokusera på rätt saker, säger Ulrika Hultgren.

Hon vill inte bekräfta att beslutet enbart beror på att Nevs är oroliga för att inte få licenser från myndigheterna i Kina, i fall man inte bygger en komplett fabrik från början.
Företaget har haft dialog även med fackklubbarna om den förändrade planen.
– Vi har sett det som en intern angelägenhet och därför inte valt att kommunicera det utåt.

Enligt den tidigare planen skulle monteringsfabriken vara färdig i Kina under våren nästa år. När företaget i stället väljer att bygga en komplett fabrik, så innebär det förseningar innan de första elbilarna kan rulla av produktionslinan i Kina.
– Vi pratar minst ett år fram i tiden, säger Ulrika Hultgren

Läs också: Nevs första elbil under lupp i Kina

Läs också: Nevs rekryterar från Volvo