Osäkerheten för svenska företag ökar nu efter det brittiska parlamentets kraftfulla nej, anser bedömare.
Osäkerheten för svenska företag ökar nu efter det brittiska parlamentets kraftfulla nej, anser bedömare.

Ännu osäkrare för svenska företag

För svenska företag betyder brittiska parlamentets nej till utträdesavtal med EU ytterligare osäkerhet, enligt Anna Stellinger, generaldirektör på Kommerskollegium. Omröstningen har inte bidragit med någon tydlighet över huvud taget, snarare tvärtom, säger hon.

ANNONS
|

Theresa Mays brexitavtal röstades ner av brittiska parlamentet med siffrorna 432–202. Den stora marginalen innebär att hela spelplanen nu är öppen och att allt från en avtalslös brexit till ingen alls kan bli aktuell.

- Osäkerheten är problematisk eftersom alla företag, oavsett bransch och vare sig de är stora eller små, behöver veta vad det är man ska förbereda sig för. Efter det här resultatet så kan man inte det, kommenterar Anna Stellinger.

ANNONS

Hon säger att mardrömmen vore om det hela slutar med brexit utan utträdesavtal om tio veckor, vilket hon befarar skulle slå hårt mot handel och ekonomiskt utbyte med EU-länder som Sverige.

Pundet något upp

Det brittiska pundet mot euron har dock efter omröstningen tagit tillbaka en del av försvagningen.

- Marknaden har varit oerhört nervös även om den förutsåg ett nederlag för avtalet. Nu har den reagerat, den initiala pundreaktionen var volatil och pundet rörde sig mer mot euron än mot dollarn, säger Cathrine Danin, seniorekonom på Swedbank.

Men resultatet kommer inte att påverka Stockholmsbörsen nämnvärt, varken i morgon eller längre fram, tror Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

- I all sin turbulens och uppmärksamhet så tror jag att den kommer att reagera med en axelryckning. Man hade förväntat sig det här resultatet, säger han.

Alla påverkas

Eftersom Storbritannien är en så pass viktig marknad för Sverige både vad gäller tjänste- och varuimport samt tjänste- och varuexport, så kommer även "vanliga" människor och småsparare att påverkas, enligt Anna Stellinger.

ANNONS

- När vi fortsätter i osäkerhetens tecken påverkas alla, säger hon.

Cathrine Danin instämmer:

- Nu får vi leva med ytterligare en tid av osäkerhet och det är aldrig bra ur ett ekonomiskt perspektiv, säger hon.

Om det blir så att Storbritannien lämnar helt utan avtal så innebär det dessutom gränskontroller, tullar, administration och svårigheter att leverera vissa typer av tjänster som är beroende av personrörlighet och dataflöden. Det skulle även det inverka på de flestas ekonomi, påpekar Anna Stellinger.

- Det här kan alltså vara bara tio veckor bort. Det är beklagligt att en av de för Sverige absolut viktigaste marknaderna fortfarande över två år efter brexitomröstningen är så osäker.

ANNONS

TT

ANNONS