Ödesstund för bräcklig italiensk regering

Italiens regeringskoalition står inför sin kanske svåraste prövning sedan den bildades för två månader sedan. En budget för 2019 ska tas fram och på marknaden tror allt fler på regeringskris och nyval.

ANNONS
|

Räntorna på italienska statsobligationer skjuter i höjden till följd av den politiska osäkerheten. Och återigen varnas det för sänkta italienska kreditbetyg.

Oron just nu handlar om att regeringskoalitionen mellan främlingsfientliga Lega och populistiska Femstjärnerörelsen kan spricka när de ska enas om dyra skatte- och pensionsreformer, som ställs mot löften om skuldsanering och budgetdisciplin från den teknokratiske finansministern, professor Giovanni Tria.

Kan strida mot EU-regler

Budgetsamtalen ska enligt uppgifter till den italienska tidningen La Stampa inledas på fredagen. Inför detta säger Italiens vice premiärminister och inrikesminister Matteo Salvini, ledare för Lega, i en tv-intervju att de första stegen mot skattesänkningar och en omstridd pensionsreform ska tas redan i budgeten för 2019, trots att åtgärderna kan strida mot EU:s regelverk.

ANNONS

Räntan på en tvåårig italiensk statsobligation har på några dagar lyft kraftigt och ligger på 1,33 procent, medan Italiens tioårsränta lyfter över 3 procent. Nivåerna är de högsta på nästan två månader och motsvarande tyska räntor ligger på minus 0,60 procent respektive 0,42 procent.

Det växande räntegapet avspeglar en ökande misstro mot den skuldtyngda italienska statens betalningsförmåga.

Finns en risk

Professor Giovanni Tria har sedan dess vid upprepade tillfällen utlovat en skuldsanering och finansierade reformer samt samarbete med EU-kommissionen i budgetfrågor.

Enligt nyhetsbyråer tror många investerare att budgetbataljen som stundar slutar med att Tria avgår i protest när Legas Matteo Salvini och Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio trycker på för sina reformkrav. Därpå befaras regeringskollaps och nyval.

SEB-ekonomen Daniel Bergvall tonar ned riskerna.

- Jag tror inte att de här partiledarna (Di Maio och Salvini) vill sätta landet i en sådan situation att det skulle spåra ur helt och hållet. Det gör ju att de inte kan genomföra sina reformer överhuvudtaget, säger han till TT.

- Men det är klart att det finns en risk, tillägger han.

ANNONS
TT

Fakta: Ett av eurozonens mest skuldsatta länder

Italien är eurozonens tredje största ekonomi, med en BNP som motsvarar 15 procent av eurozonens samlade BNP. Men år av stagnation, brist på reformer och finanskris har gjort landet till ett av EU:s allra mest skuldsatta länder.

Italiens statsskuld har svällt till drygt 2400 miljarder euro, vilket motsvarar över 130 procent av landets BNP. Den svenska statens skuldkvot är jämförelsevis under 40 procent och EU:s stabilitets- och tillväxtpakt stadgar att EU-länder som högst får ha 60 procent av BNP i statsskuld.

ANNONS