Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sedan några veckor tillbaka är det problematiskt att utfordra kor, hästar och får i delar av landet. Arkivbild.

Akut foderbrist efter dåligt sommarväder

Först en sen och kall vår följd av en torr sommar och sedan en blöt höst. Förra årets väder ställer till det för landets djurägare då de dåliga skördarna har orsakat foderbrist i delar av Mellansverige.

Normalt har man som vallodlare flera skördar på sig under året. Men i östra Mellansverige, framför allt i Östergötland, Södermanland och Mälardalen, blev omständigheterna sådana under förra året att många inte lyckades riktigt bra med någon av skördarna.

- Det var en speciell årsmån under förra året. Det här händer då och då men det var ganska många knepiga saker för jordbrukarna att lösa, säger Nilla Nilsdotter-Linde vid Institutionen för växtproduktionsekologi på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Dyr historia

Alla grovfoderkonsumenter drabbas – det vill säga mjölkkor, köttdjur men också hästar och i viss mån får.

Och de tomma ladorna kan bli en dyr historia för djurägare, med både upptrissade grovfoderpriser och högre frakt- och foderkostnader.

- Om man är i ett område med brist så får man försöka handla med någon del av Sverige där det inte var så torrt i somras. Annars kanske man kan lägga om sin foderstock. Då får man kolla med sin foderrådgivare vad som passar bäst, säger Kjell Ivarsson, växtodlingsexpert vid LRF.

Enligt Nilla Nilsdotter-Linde har vallfodret en stor betydelse i ekonomin för både mjölk- och köttproduktionen. Och ska man ersätta det med annat slags foder kan det bli en helt annan prisbild för bönderna.

Slakt sista utväg

Ett tredje alternativ om man inte klarar av att utfordra djuren är att skicka dem till slakt. Och det är det en del som måste göra.

- Det är många slaktföretag som just nu har långa köer, säger Nilla Nilsdotter-Linde.

- Det är ju om man har djur som närmar sig slakt som det är ett alternativ. Men har man exempelvis hästar så fungerar inte det, säger Kjell Ivarsson.