Allt fler väljer att semestra i fjällen. På bilden vandringsleden Kungsleden som sträcker sig mellan Abisko och Hemavan. Arkivbild.
Allt fler väljer att semestra i fjällen. På bilden vandringsleden Kungsleden som sträcker sig mellan Abisko och Hemavan. Arkivbild.

Allt fler turistar i svenska fjällen

ANNONS
|

Att semestra i de svenska fjällen blir allt mer populärt, rapporterar SVT Norrbotten. Antalet bokningar hos Svenska turistföreningens fjällanläggningar har i år ökat med tio procent jämfört med samma period i fjol.

- Vi kallar det Svemestertrenden. Framförallt märker vi det i folks sociala kanaler där de med stolthet berättar att de ska stanna i Sverige och #svemester har fått en snabb spridning där folk tipsar om sina favoriter, säger Jenny Engström, kommunikationsansvarig på Svenska turistföreningen (STF), till tv-kanalen.

ANNONS

Till exempel räknar man med att mellan 8000 och 10000 personer kommer att försöka bestiga Kebnekaises topp i år.

Med fler turister kommer också fler ovana vandrare och fler olyckor. Främst underskattar man snabba väderomslag, sin egen kondition eller tror att mobiltäckningen är tillförlitlig, enligt en enkät som genomfördes bland turistföreningar längs den svenska fjällkedjan 2017.

Sommarhögsäsongen i fjällvärlden är de sista veckorna i juli och början på augusti.

TT

Fakta: Tips för en trygg fjällvandring

1. Välj rätt utrustning: lätta kläder som skyddar mot vind och väta, och som andas när ni blir varma. Kläderna bör kunna bäras i flera skikt för att enkelt anpassas till väder och vind.

2. Meddela färdväg och beräknad ankomst: Berätta för en vän, en släkting eller någon annan som kan slå larm om ni inte skulle återvända som planerat.

3. Anpassa fjällturen efter vädret: Vädret kan slå om hastigt. Ta del av lokala och aktuella väderprognoser via radion eller smhi.se.

4. Följ markerade leder: På markerade leder finns bland annat avståndsmarkeringar, övernattningsstugor och hjälptelefoner. Röda kryss markerar vinterleder, som inte alltid är lämpliga att följa på sommaren.

5. Ta med aktuell karta och kompass: Använd gärna GPS, men tänk på att batterier laddas ur snabbt när det är kallt.

6. Rådfråga erfarna människor: Ställ frågor om vägval, vattenstånd, broar och annat som underlättar planering. Det finns lokala fjällsäkerhetskommittéer med stora kunskaper om fjällen.

Källa: Fjällsäkerhetsrådet

ANNONS