Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tiderna är mycket goda för de svenska skogsägarna. Priserna stiger, efterfrågan är god och en majoritet tror att det blir ännu bättre de kommande åren. Arkivbild

Allt visar grönt i skogen

De svenska skogsägarna har inget att klaga på just nu. Priserna på skogsprodukter har stigit rejält under året och efterfrågan är god. En klar majoritet av de privata ägarna tror dessutom att det kan bli ännu bättre i framtiden, visar Skogsbarometern från Swedbank, Sparbankerna och LRF.

Barometern avviker på de flesta punkter från liknande prognoser från andra branscher där många företag nu börjar förbereda sig för en sämre konjunktur. Exportvärdet för skogsindustriprodukter har ökat med drygt nio procent under årets första sju månader jämfört med samma period föregående år.

Skogsägarna är också vinnare på den ökande e-handeln eftersom efterfrågan på kartong och förpackningsmaterial fortsätter att stiga. Timmer och massavedspriserna har stigit i hela landet under 2018.

Skogsbubbla?

61 procent av skogsägarna anser att lönsamheten i dag är god eller mycket god och vad som är slående i barometern är att ännu fler tror att det blir bättre på tre års sikt. På frågan vad de skulle göra om de fick en miljon kronor över svarar också 61 procent att de skulle köpa mer skog.

När det är så full fart framåt inom en bransch under en längre tid brukar det finnas risk för en bubbla, men Ulf Möller, ansvarig för Skog- och Lantbruk på Swedbank och Sparbankerna, är inte orolig för den saken.

- Nej, och anledningen är att det handlar om vad vi i banken kallar främmande kapital. De som köper har andra tillgångar, till exempel andra skogsfastigheter eller också är de bara rika på vanlig svenska. Många som köper har inget avkastningskrav i dag utan de ser det som en långsiktig investering.

Längre perspektiv

Ulf Möller utesluter dock inte att en lågkonjunktur kommer att slå mot lönsamheten.

- Det kan bli sämre priser på massaved och timmer, men vi måste komma bort från kvartalsekonomin när vi pratar om skogen. För skogsägarna handlar det inte om ett år utan om åttio år. Sjunker priserna så drar man ner på avverkningen och låter skogen fortsätta växa.