Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Allt fler företag drabbas av stölder från anställda. Ett av offren är fiskgrossisten Räkexport i Fiskhamnen i Göteborg. På bilden Niklas Charlesson (tv) och Robert Johnsson, ägarna till företaget.

Anställda som stjäl – "som en kniv i ryggen"

Allt fler företag drabbas av stölder från anställda. Ett av offren är fiskgrossisten Räkexport i Fiskhamnen i Göteborg.

Det började med en känsla av att något inte stämde, att vinsten i företaget minskade.

- Det var något som inte stod rätt till. Jag kunde inte för mitt liv tänka mig att det handlade om stölder, säger Robert Johnsson.

Först trodde han det var något fel med bokföringen men till slut blev det uppenbart att varor försvann från lokalerna.

- Jag trodde då att det var slarv. Jag skällde på min anställda att de inte höll koll.

Gick in på kvällen

Till slut tog de tog kontakt med Securitas och kollade när nyckelbrickor använts. Det visade sig att det var någon som loggade in och gick in i lokalen på kvällstid.

- Så vi köpte kameror och satte upp dem efter det att folk hade gått hem. Samma kväll kunde jag se live hur några kom in i lokalen och började lasta ut exklusiva varor, berättar företagets vd Niklas Charlesson.

På bilderna kunde de identifiera att en anställd var en av gärningsmännen. Genom jobbet hade han kunnat tjuvkopiera nycklar och komma över säkerhetskoder.

De kontaktade polisen och tredje kvällen efter att kamerorna monterats upp drogs snaran åt. Tillsammans med polisen kunde de stoppa och gripa tjuvarna på bar gärning. Polisen gjorde husrannsakan hemma hos dem samma dag och en del av varorna kunde återbördas. Tjuvarna ställdes inför rätta och för ett par månader sedan föll domen: villkorlig dom och dagsböter. Att få jobba kvar i företaget var det aldrig tal om.

Minst en miljon

Johnsson och Charlesson tror att stölder pågick under ett halvår och beräknar att de förlorade varor för minst en miljon kronor.

- Vi kunde se att de gått in tre till fyra gånger i veckan i tre månader. Längre sträckte sig inte loggen. Och bara på de tre dagar vi hade på film stal de varor för 35 000, säger Niklas Charlesson.

Försäkringsbolaget anser inte att det handlar om stöld då tjuvarna gått in med nyckel och koder och ger ingen ersättning.

- Vad vi tyckte är det jobbigaste var att polisen inte lade ner mer resurser på att få svar på frågan vem som köpte varorna av tjuvarna. Vi gav dem ett färdigt underlag men de gick aldrig vidare, säger Niklas Charlesson.

Efter stölderna hos Räkexport har minst tre andra handlade i Fiskhamnen avslöjat liknande upplägg i deras företag. Inbrottet har inneburit ändrade rutiner på Räkexport.

Bättre kontroll

- Nu har vi bättre kontroll på lager. Vi följer attraktiva varor på ett bättre sätt, vi har kameraövervakning hela tiden så vi kan spåra vad som hänt om något saknas. Alla i personalen har fått ny personliga koder. Nycklar är personliga och tappas en nyckel bort byter vi låsen, säger Robert Johnsson.

- Svårast är det förbrukade förtroendet. Nu ställer man sig frågan: vem kan jag lita på i fortsättningen? säger Robert Johnsson.