- Jag tycker att det skulle vara märkligt om stämman kom fram till en annan slutsats, säger Joacim Olsson.
Ansvarsfrihet handlar i slutändan om rätten för ägarna att med befintlig information om 2018 års verksamhet rikta skadeståndsanspråk mot vd och styrelseledamöter. Skulle ny information framkomma eller om vd eller styrelseledamöter döms för något brottsligt spelar det dock ingen roll om de har fått ansvarsfrihet på en stämma. Då går det att rikta skadeståndskrav ändå.
Saknar tydlig information
Ett grundproblem är enligt Olsson att det fortfarande inte går att säga hur omfattande Swedbanks penningtvättproblem har varit. Han saknar också tydlig information om vilka som har haft kännedom om problemen inför SVT Uppdrag gransknings rapportering i februari i år.
- Vi vet inte heller vilka åtgärder som har vidtagits så att Swedbank i dag inte har brister i sina kontrollsystem. Det är det som får bäring på 2018, säger han.
Det finns all anledning för ägarna att ta frågan på största allvar. En femtedel av Swedbanks börsvärde har raderats ut på ett halvår. Den största smällen kom i februari, då SVT Uppdrag granskning presenterade uppgifter som visar hur konton i Swedbank har använts för att tvätta pengar – bland annat av Ukrainas tidigare ryssvänlige president Viktor Janukovytj och den ökände ryske gruv-oligarken Iskander Makhmudov.
Finansinspektionen (FI) har tillsammans med estländska myndigheter inlett en utredning av hur banken hanterat dessa problem.
Anmält till EBM
Dessutom utreder Ekobrottsmyndigheten (EBM) om Swedbanks ledning, med vd Birgitte Bonnesen, bröt mot lagen när de gav storägare exklusiv förhandsinformation om att Uppdrag granskning skulle rapportera om misstänkta transaktioner i Baltikum.
Swedbank har sedan dess även anmälts till bland annat EBM av finansmannen Bill Browders Hermitage Capital Management, som anklagar Swedbank för att ha låtit kunder använda Swedbankkonton för att tvätta pengar från företag med koppling till den så kallade Magnitskijhärvan.
Kritik har även riktats mot att Swedbank hemlighåller interna utredningar om misstänkta transaktioner, och samtidigt med ett alltför snävt mandat begränsat möjligheten för den brittiska utredaren Forensic Risk Alliance att utreda frågan brett och förutsättningslöst.
- Om de verkligen vill göra upp med det här måste de lägga korten på bordet, säger Jakob König, expert på finansiella tjänster på Sveriges konsumenter.
Viktig signal från ägarna
Han är inte säker på att nekad ansvarsfrihet är rätt väg att gå.
- Men om styrelsen inte sköter sig måste ägarna agera, tillägger han.
Nordic Investor Services (NIS), som guidar svenska institutionella ägare inför stämman, har ingen fastslagen linje i frågan om ansvarsfrihet. Men frågan diskuteras med flera kunder och Oscar Bergman, vd för NIS, påminner om att beslutet inte bara har juridiska konsekvenser utan ofta också används som en viktig signal från ägarna till styrelse och vd.
- Ett nej till ansvarsfrihet kan ibland även användas som ett sätt att uttrycka ett starkt missnöje med bolagets och styrelsens agerande, säger han.